U HRA začuđeni odlukom Ustavnog suda o naknadi za gorivo

"Sudije ne smatraju da je odlučivanje o najnovijem poskupljenju robe široke potrošnje kao što je gorivo, pitanje koje ima 'širi društveni značaj', što bi mu omogućilo prioritet u odlučivanju. Nejasno je po kojim kriterijumima Ustavni sud određuje svoje prioritete“, navedeno je u saopštenju HRA
2 komentar(a)
gorivo, benzinska pumpa, Foto: Luka Zeković
gorivo, benzinska pumpa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2015. 14:14h

Akcija za ljudska prava (HRA) začuđena je odlukom Ustavnog suda da prioritetno ne odlučuje o inicijativi i predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

„Prema izjavi Ustavnog suda, koju je objavila agencija Mina-business, sudije ne smatraju da je odlučivanje o najnovijem poskupljenju robe široke potrošnje kao što je gorivo, pitanje koje ima 'širi društveni značaj', što bi mu omogućilo prioritet u odlučivanju. Nejasno je po kojim kriterijumima Ustavni sud određuje svoje prioritete“, navedeno je u saopštenju HRA.

HRA je, kako se dodaje, još u februaru apelovala na Ustavni sud da najprije odluči o ustavnosti sopstvenog izbora, tako što će odlučiti o ustavnosti prestanka mandata sudijama prethodnog saziva na predlog Ombudsmana, kao i da objavi javni raspored i prioritete odlučivanja, pogotovo u odnosu na predmete u kojima se odluke čekaju godinama.

„Apelujemo na Ustavni sud da preispita svoju odluku i sagleda značaj poskupljenja goriva na ionako loš životni standard građana i prioritetno odluči o inicijativi odnosno predlogu, posebno imajući u vidu da je prosječna zarada u Crnoj Gori za prošli mjesec iznosila svega 476 eura, a prosječna penzija svega 273 eura“, poručili su z HRA.

Iz Ustavnog suda su najavili da će u redovnom postupku razmatrati inicijativu i predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Iz Ustavnog suda su objasnili da predmete razmatraju prema redoslijedu prijema, osim ako se ne radi o pravnom pitanju koje ima širi društveni značaj.

“Izuzetno, Ustavni sud može razmatrati određeni predmet kao prioritetan ako se, između ostalog, radi o predmetu koji se odnosi na odlučivanje o nekom značajnom pravnom pitanju i ima širi društveni značaj, o čemu Ustavni sud odlučuje na sjednici”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ustavnog suda.

Oni su podsjetili da je Ustavnom sudu podnijeta inicijativa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i predlog poslanika Nevena Gošovića, Velizara Kaluđerovića, Obrada Gojkovića, Mladena Bojanića i Dritana Abazovića za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Bonus video: