MANS: Sudije Ustavnog su marionete, država od građana protivpravno oduzima milione

Iz MANS-a navode da javni stav Ustavnog suda šalje "opasnu poruku da je Crna Gora država sa elementima diktature"
66 pregleda 19 komentar(a)
Benzinska pumpa, Foto: Shutterstock.com
Benzinska pumpa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.04.2015. 08:24h

Saopštenje Ustavnog suda da u predmetu ocjene ustavnosti Vladine uredbe kojom se uvode nove dažbine za autoput nije pitanje koje ima širi društveni značaj, jednako vrijeđa inteligenciju svakog građanina kao i izjava premijera da je gorivo luksuz, ali pokazuje i da sudije Ustavnog suda nijesu izabrane da bi štitili ustavnost i zakonitost, već da bi bili obična marioneta izvršne vlasti, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

U toj organizaciji navode da je "u državi u kojoj izvršna vlast brutalno krši Ustav, preuzima nadležnosti parlamenta i donosi uredbe na osnovu kojih će od građana protivpravno oduzimati milione eura i u kojoj sudije Ustavnog suda saopštavaju kako sve to nema širi društveni značaj, logično da osnovne društvene potrebe postaju luksuz".

"Zakon o Ustavnom sudu u članu 63. propisuje da Ustavni sud može narediti obustavu izvršenja akta ili radnje do donošenja odluke, ako je izvjesno da bi nastupile neotklonjive štetne posljedice. U konkretnom slučaju, samo na osnovu uvećanja cijena goriva Vlada planira da svakog mjeseca od građana protipravno oduzme 9 miliona eura, pa su sudije Ustavnog suda dužne javnosti objašnjenje kako će te štetne posljedice nadoknaditi. Umjesto da primijene ovu odredbu i spriječe brutalno pljačkanje građana, sudije Ustavnog suda se rugaju građanima saopštenjem da predmete razmatraju prema redosljedu prijema. Svaki građanin koji je učestvovao u nekom postupku pred Ustavnim sudom zna da takvo "razmatranje" podrazumijeva da će predmet biti ostavljen u Ustavnom sudu da "skuplja prašinu" bar nekoliko godina", navodi se u saopštenju MANS-a.

Iz te NVO navode da takav javni stav Ustavnog suda šalje "opasnu poruku da je Crna Gora država sa elementima diktature".

"Jer samo u takvim sistemima vlada se uglavnom na osnovu jednostranih uredbi i diktarura izvršne vlasti kojima se uređuju pitanja koja moraju biti predmet zakona i koja su u nadležnosti parlamenta i samo u takvim sistemima Ustavni sud daje ovakva saopštenja da sve to nema širi društveni značaj", navodi se u saopštenju MANS-a.

Ocjenu ustavnosti Vladine uredbe, kako su kazali, može donijeti za par minuta svako ko jednostavno pročita odredbu člana 142. stav 3. Ustava Crne Gore koja propisuje da se porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom.

"Zato svako odugovlačenje u donošenju odluke o ustavnosti uredbe na osnovu koje će se građanima oduzeti milioni eura, sa obrazloženjem da se predmeti razmatraju "po redosljedu prispjeća", predstavljaće nevršenje službene dužnosti u interesu i po nalogu onoga ko smatra da je građanima gorivo luksuz i ko istovremeno svojim "strateškim partnerima" i tajkunima omogućava opraštanje desetina miliona eura poreza", navode iz MANS-a, pozivajući sudije Ustavnog suda "da počnu da primjenjuju Ustav i zakone i da štite ustavnost i zakonitost tako što će hitno reagovati na grubo gaženje Ustava od strane izvršne vlasti i spriječiti dalje pljačkanje građana, jer su na tu funkciju birane da bi štitile samo i isključivo javni interes".

Bonus video: