Predstavnici granskih sindikata očekuju zakonsku odluku Ministarstva

„Prema našim saznanjima, nenamjenski je potrošeno 160 hiljada eura, a na državnim organima je da utvrde kretanje tog novca“, poručio je Zarubica
0 komentar(a)
Duško Zarubica, Foto: Boris Pejović
Duško Zarubica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.04.2015. 14:20h

Predstavnici granskih sindikata, koji su isključeni iz Saveza sindikata (SSCG), očekuju da Ministarstvo rada i socijalnog staranja u najskorije vrijeme donese zakonsku odluku i upiše Duška Zarubicu kao generalnog sekretara.

„Pozivamo Ministarstvo da što prije donese zakonsku odluku, kako bi SSCG mogao da radi svoj posao“, kazao je Zarubica na konferenciji za novinare.

On je dodao da je spreman da, odmah nakon upisa, zakaže Vanredni kongres SSCG u cilju izbora novog generalnog sekretara te sindikalne asocijacije, na kojem se on ne bi kandidovao.

„Ako to kolege budu tražile i ako sam smetnja, spreman sam da zakažem Vanredni kongres i da se ne kandidujem za generalnog sekretara“, poručio je Zarubica.

On je saopštio da je SSCG prošao kroz težak period, ali da će iz svih problema izaći jači i zajedničkim djelovanjem spriječiti dalje urušavanje te sindikalne asocijacije.

Zarubica je podsjetio da su krajem decembra na sjednici Vanrednog kongresa SSCG, na kojem je učestvovalo 179 delegata ili 93 odsto članstva, izabrani novi organi te sindikalne organizacije i imenovan novi generalni sekretar.

On je saopštio da je nakon toga Ministarstvu rada i socijalnog staranja dostavljen zahtjev za promjenu imena generalnog sekretara, ali da je taj Vladin resor donio odluku o prekidu tog postupka.

„Podnijeli smo tužbu Upravnom sudu, koji je nedavno donio presudu da se poništava zaključak Ministarstva i nalaže tom Vladinom resoru da u skladu sa presudom donese novi akt“, rekao je Zarubica.

On je dodao da svemu tome prethodila vanredna sjednica Skupštine SSCG, koja je održana 23. septembra i na kojoj su donesene odluke o opozivu Statuta Sindikata zbog krivotvorenja i o organizovanju Vanrednog kongresa 18. decembra.

Sindikalno članstvo je u nastavku vanredne Skupštine donijelo odluku o neizglasavanju tadašnjeg generalnog sekretara, Marka Nikčevića.

“Nikčević je, do održavanja Vanrednog kongresa, zabranio legalno izabranim predstavnicima granskih sindikata pristup arhivi i ulazak u prostorije SSCG, u kojima se nalazi sva dokumentacija. Zbog toga predsjednici granskih sindikata nijesu ni do danas mogli da urade finansijske izvještaje”, objasnio je Zarubica.

On je podsjetio da je sredinom aprila podnijeta krivična prijava protiv Nikčevića, zbog sumnje da je, od početka decembra do danas, nenamjenski potrošeno 160 hiljada EUR Fonda za prevenciju, radnu invalidnost, odmor i rekreaciju zaposlenih.

Zarubica je tvrdi da je Nikčević imenovao sebe za predsjednika Odbora direktora Rekre, preduzeća koje je osnovao SSCG, što nije u skladu sa zakonom.

„Nikčević je kao predsjednik Odbora direktora Rekre naložio da se plati 7,4 hiljada eura za pomoć ulcinjskom Centru za pomoć djeci sa posebnim potrebama, za nabavku laptopova. Takođe je 1,9 hiljada eura potrošeno za kupovinu telefona za potrebe članova Upravnog odbora. To tijelo ima pet članova, a kupljeno je deset telefona“, kazao je Zarubica.

On je dodao da je Odbor direktora Rekre uplatio deset hiljada eura Centru za edukaciju u Muu za potrebe pripreme turističke sezone.

„Prema našim saznanjima, nenamjenski je potrošeno 160 hiljada eura, a na državnim organima je da utvrde kretanje tog novca“, poručio je Zarubica.

Bonus video: