Uredba za gorivo jasno krši Ustav

Sporna uredba juče je stupila na snagu, a cijene goriva od sinoć u ponoć su veće za sedam centi. Vlada je prošle sedmice donijela spornu uredbu, a premijer Milo Đukanović je nekoliko dana kasnije saopštio da je gorivo u crnogorskim uslovima luksuz
124 pregleda 19 komentar(a)
gorivo, Foto: Boris Pejović
gorivo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2015. 16:15h

Direktor Instituta za pravne studije Ilija Vukčević tvrdi da se Vlada uredbom, kojom predviđa naknadu od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport, flagrantno krši Ustav Crne Gore.

On je “Vijestima” kazao da oporezivanje na osnovu Prvog protokola uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava potpada pod pravo na mirno uživanje imovine i da je njegovo ograničenje moguće uvesti samo zakonom.

Sporna uredba juče je stupila na snagu, a cijene goriva od sinoć u ponoć su veće za sedam centi. Vlada je prošle sedmice donijela spornu uredbu, a premijer Milo Đukanović je nekoliko dana kasnije saopštio da je gorivo u crnogorskim uslovima luksuz. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je najavila da će podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti ove uredbe.

Vukčević, inače jedini doktor nauka u oblasti poreza i poreskog prava u Crnoj Gori, ističe da svi moderni ustavni tekstovi posjeduju i poseban ustavni princip zakonitosti poreza: ”Tako i Ustav Crne Gore u članu 142 stav 3 predviđa garanciju da samo zakon može biti izvor oporezivanja. Takođe, na ovaj način se krši i ustavni princip podjele vlasti iz člana 11 Ustava jer izvršna vlast preuzima prerogative zakonodavne vlasti”.

Prema njegovim riječima, kršenje Ustava je očigledno, ali treba naglasiti da i uporedna iskustva pokazuju da pitanje mogućnosti uvođenja poreza, ili nekih elemenata poreza, od strane izvršne vlasti, jeste jedno od najčešćih problema sa aspekta ustavnosti.

“Razlog zbog koga izvršna vlast poseže za uvođenjem poreza mimo ustavom propisane procedure jeste strah da zakonski tekst koji sadrži ovu mjeru ne bi dobio većinu u Skupštini. Ova bojazan je pojačana činjenicom da se propisi iz poreske oblasti, odnosno, kako to Ustav precizira - 'materijalne obaveze građana', moraju donositi većinom od ukupnog broja poslanika, dakle nije dovoljna većina prisutnih poslanika”, smatra Vukčević.

Ističe da je ispravna i paralela sa taksom za kablovsku televiziju, SIM kartice i električna brojila, koja je ukinuta početkom prošle godine, jer je u poreskopravnoj teoriji i praksi poznato da u nekim slučajevima postoji obaveza plaćanja fiskalnih obaveza pod nazivima naknada ili taksa, a da se pod tim imenom plaća neki porez.

“Analizom pravne prirode pomenutih fiskalnih dažbina jasno je da je riječ o pojedinačnim porezima na potrošnju, preciznije, riječ je o indirektnim porezima čiji je objekat potrošnja određenih usluga. Sa druge strane, iako smo čuli stavove da predmet oporezivanja spada u domen luksuza, ja se ne mogu složiti sa ovom konstatacijom. Mišljenja sam da u 21. vijeku naftne derivate nije moguće svrstati u ovu kategoriju, te da će uvođenje ovog poreza imati uticaja na standard građana”, zaključio je Vukčević.

Bonus video: