Gorivu cijena veća, Ustavni sud na potezu

Nezavisni poslanik Neven Gošović najavio je da će danas podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti
28 komentar(a)
pumpa, gorivo, Foto: Zoran Đurić
pumpa, gorivo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.04.2015. 05:35h

Nezavisni poslanik Neven Gošović kazao je juče “Vijestima” da će ta grupa poslanika danas predati Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti uredbe kojom je Vlada uvela naknadu od sedam centi na gorivo.

Zbog te uredbe od sinoć su sve vrste goriva skuplje za taj iznos, pa super 95 košta 1,27 eura, super 98 euro i 31 cent, dok je eurodizel 1,15 eura.

Gošović je naveo da nakon analize uredbe smatraju da je ona neustavna, jer se nove dažbine mogu uvoditi samo zakonima usvojenim u Skupštini, a Vlada se u ovoj uredbi ne poziva ni na jedan zakon već samo na “Uredbu o Vladi Crne Gore”.

On je objasnio da predlog za ocjenu ustavnosti koji podnose predviđa kraću proceduru od inicijative koju je istim povodom najavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

“Ustavni sud kada primi ovaj predlog tražiće da se Vlada izjasni u roku koji ne može biti kraći od 15 i duži od 30 dana. Nakon toga Ustavni sud donosi odluku. Smatramo da se ovaj predlog, zbog štete koja je nastala jer građani plaćaju tu naknadu, mora hitno uzeti u razmatranje”, naveo je Gošović.

Ukoliko bi Ustavni sud poništio spornu uredbu ona bi od objave te odluke prestala da važi. Njeno poništenje ne bi važilo retroaktivno, odnosno Vladi bi ostao novac koji po osnovu nje naplatila.

Gošović je naveo da bi, ukoliko bude poništena uredba, odgovornost morao da snosi neko u Vladi ko je odlučio o njoj.

Uredbom je predviđeno da se novac od naknade koristi za autoput i reprezentativni sport. Sada Crna Gora ima jednu od najvećih cijena goriva u regionu. Skuplja je jedino Hrvatska, gdje je prosječna plata za 50 odsto veća.

Službeni list, u kojem je juče objavljena sporna uredba, nije se mogao naći ni u elektronskom izdanju, zbog kvara sajta te javne ustanove, a nije bilo ni odštampanog primjerka. Direktor Službenog lista Crne Gore, Momčilo Vujošević kazao je “Vijestima” juče oko 15 časova da je to izdanje napravljeno, da ga zbog kvara ne mogu postaviti na sajt, a da će danas biti dostupno štampano izdanje sa jučerašnjim datumom.

U kopiji stranice na kojoj se nalazi uredba, koju je poslao “Vijestima”, piše isto što i na sajtu Vlade, odnosno nema pozivanja ni na jedan zakon.

Prevoznici su najavili da bi zbog ove naknade narednih dana mogli povećati cijene prevoza. Sadašnje cijene karata su većinom određene u proljeće prošle godine kada je došlo do rekordnog rasta cijena naftnih derivata koje su trajale sve do septembra. I pored sadašnjeg povećanja cijene iz tog perioda su veće za sedam do 10 centi.

Bonus video: