BUDI ODGOVORAN

Najveće kazne za Lukoil i butik Uno

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura
328 pregleda 6 komentar(a)
Lukoil, Foto: Shutterstock
Lukoil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2015. 12:34h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 64 primjedbe na osnovu kojih je izrečeno 16 novčanih kazni od 30 eura do 1,15 hiljada eura.

 Najveća kazna, od 1,15 hiljada eura, ove sedmice je uz prekršajni nalog izrečena podgoričkom Lukoilu, zbog naplate po netačnim cijenama.

Inspektori su istim iznosom kaznili bjelopoljski Uno 12, kojem su izdata dva prekršajna naloga, od hiljadu eura za preduzeće i od 150 eura za odgovorno lice. Inspektori su tokom kontrole, u okviru koje su kontrolisani i bjelopoljski Mišel, Moda Golubović i Hasel, utvrdili da oglašavanja prodajnih pogodnosti u objektu Uno 12 nemaju propisanu sadržinu, odnosno da ne sadrže vrstu prodajne pogodnosti i period važenja sa naznakom početka i završetka.

 Sa 700 eura je ove sedmice kažnjen mojkovački Stil, jer su inspektori utvrdili da cijene nijesu lako uočljive, a da se evidencija o nabavci i prodaji robe ne vodi na propisan način.

“Što se tiče prve nepravilnosti, ukazano je da se ona otkloni u predviđenom roku, dok su za drugu izdata dva prekršajna naloga, preduzeću od 500 eura, a odgovornom licu od 200 eura”, navodi se u odgovoru na prijavu.

 Inspektori su sa 600 eura kaznili preduzeće Adria iz Bara, jer je inspektor utvrdio da strani državljani obavljaju poslove građevinskih radnika, iako nemaju radne dozvole.

“Izdat je prekršajni nalog preduzeću od 400 eura, a odgovornom licu od 200 eura, kao i ukaz o otklanjanju nepravilnosti u roku od pet dana”, precizirano je u odgovoru na prijavu.

 Na osnovu prijave o nelegalnom poslovanju štamparije, ove sedmice je sa 550 eura kažnjen C Line iz Donje Gorice, kojem je naloženo da pribavi i dostavi na uvid inspektoru prijavu za obavljanje zanatske djelatnosti.

 Inspektori su sa po 400 eura kaznili žabljački Swis, koji uredno ne izdaje paragon blokove koje je ovjerila Poreska uprava, kao i preduzeće Kovači iz Herceg Novog, u kojem su zatečena tri radnika bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

 Sa 250 eura ove sedmice je kažnjena buregdžinica u blizini Osnovnog suda u Beranama, jer radnici nijesu imali uniforme sa identifikacionom oznakom, dok su kazne od po 200 eura izrečene budvanskom Ferariju i preduzeću “Rosić” iz Mojkovca, u kojima su inspektori zatekli po jednog radnika bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

 Sa 200 eura je ove sedmice kažnjen i Lipa Ing iz Podgorice, nakon što je prilikom kontrole gradilišta stambeno-poslovnog objekta na Cetinju utvrđeno da su istekle radne dozvole za neke od radnika koje je angažovao podizvođač radova.

 Inepektori su ove sedmice sa po 150 eura kaznili nikšićki Kastel i kafanu u Nikšiću, pljevaljsku Dionu i pekaru As u Kotoru. Najniža kazna od 30 eura ove sedmice je izrečena M.P. iz Nikšića, jer je inspektor utvrdio da obavlja djelatnost bez prijave zanatstva nadležnom organu.

 Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura.

 Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani. 

 Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. 

 Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

 Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Preporučujemo za Vas