Vukčević: Može doći do toga da se sudimo sa advokatima

“Država bi u ovom trenutku trebalo da isplati obaveze prema radnicima 70 miliona eura, odnosno 30 miliona glavnice, 15 miliona za povezivanje radnog staža, 20 miliona zatezne kamate i pet miliona za nematerijalnu štetu koja proizilazi iz realnih očekivanja da će presuda u Strazburu biti donijeta u našu korist”, precizirao je Vukčević
87 pregleda 3 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.04.2015. 13:45h

Pretvaranje novčanog potraživanja povjerilaca “Radoja Dakića” u nenovčano i prepuštanje presude advokatima sadrži previše rebusa, jer bi se uspostavili novi pravni odnosi i ugasila stečena prava iz sudske odluke, smatra predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević.

On je rekao da ono što država nije bila u stanju ili nije htjela da uradi za deset godina, sada nudi da može da odradi advokat Branislav Ćupić na osnovu ponude koja je, kako je naveo, teško shvatljiva i njemu.

“U cilju namirenja svojih 170 povjerilaca koji su među posljednjima ostvarili pravo ponudio je Sudu da preuzme 27,65 hiljada metara kvadratnih što je mlađani sudija, Danilo Jegdić prihvatio uslovno. Hoće Ćupić da preuzme i preproda tuđu nepokretnu imovinu preko reda”, rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

Na taj način se, kako je dodao, uspostavljaju novi pravni odnosi, gase se stečena prava iz presude i otvara se put institucionalnim povjeriocima i restituciji.

Na ročištu u Osnovnom sudu koje je održano krajem marta, advokati Ćupić i Ljubomir Marković podnijeli su sudu ponude o kupovini dijela imovine od povjerilaca na način da se ona plati njihovim potraživanjem.

“Previše je rebusa u prepuštanju presude advokatima i tržištu i pretvaranje novčanog u nenovčano potraživanje. Problem, obaveze i rizici sa države prelaze na advokate a porez na nas, pa će izgleda opet doći do toga da ćemo morati da se sudimo ali ovaj put ne sa državom već sa advokatima”, ocijenio je Vukčević.

On smatra da je preuzimanje nekretnina alibi za gašenje presude, neostvarivanje prava kod Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Poreske uprave (PU), odustajanje od tužbe sudu za ljudska prava u Strazburu i eliminisanje uzroka sedmogodišnjih protesta ispred zgrade Vlade.

“Država bi u ovom trenutku trebalo da isplati obaveze prema radnicima 70 miliona eura, odnosno 30 miliona glavnice, 15 miliona za povezivanje radnog staža, 20 miliona zatezne kamate i pet miliona za nematerijalnu štetu koja proizilazi iz realnih očekivanja da će presuda u Strazburu biti donijeta u našu korist”, precizirao je Vukčević.

On je pozvao bivše povjerioce i radnike da dođu na javnu raspravu u utorak koja će se održati u krugu fabrike, u cilju daljeg razrješenja njihove situacije i sprovođenja sudske odluke.

“Koordinacioni odbor je fokusiran na primjenu pravosnažne presude koju je ostvarilo 1,8 hiljada radnika na osnovu zarada. Zna se ko je odgovoran i zadužen za sprovođenje sudskih odluka i ko je osnivač i većinski vlasnik “Radoja Dakića””, rekao je Vukčević.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše kompanije “Radoje Dakić” za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona EUR.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Oko 1,8 hiljada bivših radnika čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godinama na dosadašnjih 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220 hiljada kvadrata zemljišta.

Preduzeće ne proizvodi deceniju, a godinama se bavi samo izdavanjem hala i poslovnih prostora.

Bonus video: