Građani traže da PzP plati sudske troškove

Nakon što je sud odbacio tužbe 200 građana zbog računa za struju, EPCG-u moraju da plate 80.000 eura za sudske troškove
1127 pregleda 14 komentar(a)
Branko Radulović, Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Branko Radulović, Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.04.2015. 06:46h

Više od 200 građana tražilo je od čelnika Pokreta za promjene (PzP) da im plate sudske troškove, nakon što su izgubili sudske sporove protiv Elektroprivrede Crne Gore.

Oni su tužili Elektroprivredu navodeći da se neosnovano obogatila jer im je ispostavljala račune za električnu energiju u kojima je bila obračunata i obaveza plaćanja gubitaka električne energije u prenosnom i distributivnom sistemu.

Lider PzP-a Nebojša Medojević je prije četiri godine pozvao građane da mu se pridruže u pokretanju tužbe protiv EPCG-a po osnovu odluke Ustavnog suda da neustavnim proglasi odredbe Pravilnika o tarifama, kojim je bilo propisano da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži.

“Značajan broj građana ovih dana je dolazio u centralu PzP-a tražeći od rukovodstva te partije da plati sudske troškove. Pojedinačno se radi o sumi od nekoliko stotina eura, dok su ukupni sudski troškovi oko 80 hiljada eura. Građani se Medojeviću žale da su im blokirani računi ili im se skida novac sa računa, i očekuju da im pomogne”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema podacima advokatske kancelarije “Jovović, Mugoša i Vuković”, koja je zastupala 11 građana, osnovni sudovi su odbili tužbe kao neosnovane nakon čega je EPCG tražila da građani snose sudske troškove. Oni navode da su tužbe protiv EPCG-a podnijete pred sudovima u Podgrici, Nikšiću i Herceg Novom, i da su sve odbačene ili povučene.

Nakon što su procesi okončani u korist Elektroprivrede, ta kompanija je pokrenula izvršni postupak radi naplate parničnih troškova protiv više od 200 građana. Troškovi su stigli na naplatu nakon odluke Višeg suda.

Čelnici Pokreta obećali da će namiriti zahtjeve suda

Prema informacijama “Vijesti” PzP je već stupio u kontakt sa građanima koji su tužili Elektroprivredu, poručujući im da će im pomoći da izmire dugovanja.

“Već smo razgovarali sa građanima koji su bili podnosioci tužbi i informisali ih o problemu. Obavijestili smo ih da će Pokret stati iza njih i nadoknaditi sudske troškove koji su krajnje nemoralni i neprihvatljivi”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz PzP-a.

Iz Medojevićeve partije pozvali su građane da tuže EPCG nakon odluke Ustavnog suda da proglasi neustavnim dio pravilnika Regulatorne agencije za energetiku (RAE), koji propisuje da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži. Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dijela Pravilnika podnio je ombudsman Šućko Baković i Unija slobodnih sindikata.

Bonus video: