Ugostitelji prijete bunom

“Ne možemo zaposliti kuvara koji se sada prekvalifikovao, a izgubio je posao u KAP-u,“ kazao je Armenko
54 pregleda 0 komentar(a)
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.04.2015. 15:38h

Potpredsjednik budvanskog Udruženja ugostitelja Ilija Armenko zaprijetio je juče da će biti prinuđeni da podignu bunu ako Vlada ne pristane na kompromis u vezi primjene novog Zakona o zapošljavanju stranaca.

On je to kazao na okruglom stolu “Zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori“, u sklopu Sajma turizma u Budvi. Armenko je upozorio predstavnike Vlade i Zavoda za zapoljšavanje da će novo zakonsko rješenje nanijeti nesagledive štete turizmu.

Ta rješenja daju prednost zapošljavanju domaće radne snage i komplikuju proceduru zapošljavanja stranaca. Zbog toga ugostitelji i hotelijeri ne mogu zaposliti strane radnike koji su kod njih radili proteklih sezona, već su primorani da pred početak sezone traže domaće radnike među kojima nema dovoljno stručnih za te poslove.

Tenzije na sastanku, koji je bio na ivici incidenta, kulminirale su izlaganjem Armenka da neko ovim zakonom želi da uništi turizam, koji je nakon toga bacio mikrofon i napustio salu.

“Ovo je još jedna omča oko našeg vrata. Ovaj nas zakon stavlja u pat poziciju. Restoran i plažu otvaram 1. maja, ali još nisam ušao u proceduru angažovanja radnika, koja traje do 60 dana. Niko nije protiv domaće radne snage, ali ne možete zaposliti na mjestu kuvara čovjeka koji se tek sada prekvalifikovao, a izgubio je posao u KAP-u ili Željezari“, kazao je Armenko, navodeći da je zakon donijet na prečac.

On je naveo da Vlada i Zavod treba da budu partneri ugostitelja, a ne da ih dovode u bezizlaznu situaciju. Upozorio je da će ukoliko ne bude kompromisa biti prinuđeni da podignu bunu.

“Ako im je cilj da se uništi sezona, onda ćemo im u tome pomoći. Nećemo dozvoliti inspektorima da kao prošle godine idu i naplaćuju kazne. Mi radimo legalno, mi smo ponuda po kojoj je prepoznata budvanska rivijera, i zato želimo da nam se omogući da dobijemo papire u najkraćem roku”, poručio je Armenko.

Bonus video: