SAVJET ZA TURIZAM I PUTOVANJA

Ukupni doprinos turizma BDP-u 733,2 miliona eura

Prema prognoziranoj stopi rasta ukupnog doprinosa turizma u ovoj godini, Crna Gora je u izvještaju WTTC-a, koji analizira trendove rasta 184 zemlje u kojima je turizam strateška grana, zauzela sedmo mjesto
212 pregleda 0 komentar(a)
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.04.2015. 10:04h

Ukupni, odnosno direktni i indirektni doprinos turizma i putovanja crnogorskom bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je prošle godine 733,2 miliona eura ili 20 odsto BDP-a.

Prema izvještaju Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), ukupni doprinos turizma i putovanja BDP-u porašće 7,9 odsto u ovoj godini, a procjene su da će narednih deset godina rasti 7,7 odsto godišnje do 1,66 milijardi 2025, što je 31,9 odsto BDP-a.

Prema prognoziranoj stopi rasta ukupnog doprinosa turizma u ovoj godini, Crna Gora je u izvještaju WTTC-a, koji analizira trendove rasta 184 zemlje u kojima je turizam strateška grana, zauzela sedmo mjesto.

Crna Gora, kako se navodi, zauzima treće mjesto prema procjenama dugoročnog rasta ukupnog doprinosa turizma BDP-u.

Direktni doprinos turizma i putovanja BDP-u iznosio je 348,4 miliona eura ili 9,5 odsto BDP-a u prošloj godini, navodi se u izvještaju za Crnu Goru, u koji je agencija Mina-business imala uvid.

WTTC prognozira da će direktni doprinos turizma i putovanja BDP-u porasti ove godine šest odsto, a u narednih deset godina 7,6 odsto godišnje do 769,5 miliona ili 14,8 odsto BDP-a u 2025.

Direktan doprinos BDP-u odnosi se na ukupnu potrošnju unutar pojedine zemlje na turizam i putovanja rezidenata i nerezidenata u poslovne svrhe i razonodu, kao i na potrošnju vlade na usluge direktno povezane sa posjetiocima, na primjer u muzejima ili nacionalnim parkovima.

S druge strane, kako je objašnjeno, ukupan doprinos turizma i putovanja BDP-u podrazumijeva širi uticaj na ekonomiju, odnosno efekte investicija, snabdjevača i slično.

Investicije u turizam i putovanja u prošloj godini su, prema izvještaju WTTC-a, iznosile 234,9 miliona EUR ili 30,1 odsto ukupnih investicija. Predviđa se rast od 15,6 odsto u ovoj godini, kao i rast od 8,2 odsto godišnje tokom narednih deset godina na 594,8 miliona EUR u 2025. godini ili 53,2 odsto ukupnih investicija.

Turizam i putovanja su prošle godine direktno generisali 15 hiljada radnih mjesta, odnosno 8,6 odsto ukupne zaposlenosti, dok je ukupni doprinos turizma i putovanja zaposlenosti bio 18,5 odsto.

U ovoj godini očekuje se rast ukupnog doprinosa turizma zaposlenosti od 6,9 odsto.

Preporučujemo za Vas