Opozicija: Stav Vlade o penzijama radnika KAP-a selektivan

DPS je ocijenio da je Vlada ispunila sve što je mogla, dok SDP nije učestvovao u raspravi
0 komentar(a)
Radnici KAP-a, Foto: Zoran Đurić
Radnici KAP-a, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2015. 15:37h

Stav Vlade da radnici KAP –a treba da se opredijele između penzije i otpremine je selektivan jer isto ne važi za radnike Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji treba da se penzionišu. Uz to, stečajna uprava KAP –a treba da krivično odgovara jer je naknadno dozvolila kupcu Unipromu, u vlasništvu Veselinu Pejoviću, da plati novac za KAP-a u rate što drugi ponuđači nijesu imali pravo.

To je ocijenila opozicija danas u Skupštini gdje se govorilo o realizaciji zaključaka zakonodavne vlasti u vezi KAP –a.

Opozicija smatra da se mora ispoštovati zaključak Skupštine da Vlada isplati otpremnine za 420 bivših radnika KAP –a koji su otišli u prijevremenu penziju. Za to je potrebno oko 2,2 miliona eura.

DPS je ocijenio da je Vlada ispunila sve što je mogla, dok SDP nije učestvovao u raspravi.

Skupština je usvojila nove zaključke odbora za ekonomiju kojima je ponovo zatraženo da se isplate obaveze prema radncima i da odbor za ekonomiju organizuje kontrolno saslušanje stečajnog upravnika Veselina Perišića i ministra ekonomije vladimira Kavarića pošto stečaj još nije završen.

Kavarić je ponovio da do zaključenja stečaja u (KAP) Vlada ima obaveze prema radnicima u skladu sa socijalnim programom, ali da se radnici moraju odlučiti za penziju ili otpremninu, te da ne može jedno i drugo.

“Zašto mogu i otpremnine i penzije za radnike ANB –a”, pitao je Goran Tuponja (Pozitivna).

Janko Vučinić (DF) ocijenio je da nije tačna tvrdnja da radnici mogu da biraju između plate i penzije, te da je jedina mogućnost bila da prihvate penzije ispod prosjeka.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da se ugovor sa Unipromom nije realizovan jer novac nije uplaćen, a pitao je hoće li biti ista situacija i sa Rudnicima boksita.

Nebojša Medojević (DF) ocijenio je da su stečajni sudija i stečajni upravnik napravili krivično djelo zato što Uniprom plaća KAP na rate, dok ostali ponuđači nijesu imali tu mogućnost.

Filip Vuković (DPS) je rekao da je” Vlada ispunila sve zaključke koje je mogla da ispuni”.

Usvojen je zakon o dobrovoljnom finasijskom restrukturiranju i izmene i dopune zakona o izvršenju i obezbježenju. Radulović imao svoje zaključke Branko Radulović (DF) imao je „svoje zaključke za KAP“ od kojih je prvi da vrhovni državni tužilac postupi o naređenju ,odnosno, po tužbi Radulovića koju je podnio prije pet mjeseci, dok je drugi da VDT napravi stručni tim da spasi Crnu Goru.Treći zaključak je „ kuku nama što nijesmo slušali Radulovića“ četvrti „Raduloviću spremi tim za KAP“, i peti „izvini molim te što te do sada nijesmo slušali.“

Odbor podržao predlog Pozitivne

Odbor za ekonomiju je podržao predlog Poziitvne da se izmijeni zakon o PDV –u kako bi se dječja oprema i hrana oslobodila tog nameta. Pozitivna traži da se po stopi od 27 odsto oporezuju mobilni telefoni čija je vrijednost od 100 eura i više, automobili čija vrijednost veća od 30.000 eura i satovi čija vrijednsot prelazi 500 eura.

Opozicija i BS su podržali predlog Pozitivne,dok je DPS bio uzdržan.Vlada nije dostavila mišljenje na predlog zakona.

Bonus video: