Advent International i EBRD: Hypo Alpe Adria potpuno odvojena od bivšeg vlasnika

Advent i EBRD, kako je saopšteno, planiraju da održe uspješno poslovanje HGAA u segmentima poslovanja sa privredom i javnim finansijama, u cilju stvaranja održivo jake i rastuće bankarske grupacije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi
2 komentar(a)
Hypo banka, Foto: Diepresse.com
Hypo banka, Foto: Diepresse.com
Ažurirano: 14.04.2015. 10:01h

Hypo Group Alpe Adria (HGAA) i njena bankarska mreža u jugoistočnoj Evropi u potpunosti su pravno i operativno razdvojeni od bivšeg vlasnika, saopšteno je iz fonda Advent International i Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovo je, kako je ocijenjeno, još jedan važan korak ka uspješnom okončanju ugovorenog preuzimanja Hypo Group Alpe Adria. Hypo Group je od države Austrije, koja je trenutno indirektni vlasnik banke, preuzeo fond Advent International i EBRD.

Bivši vlasnik Hypo Group je Hypo Alpe Adria Bank International, sada Heta Asset Resolution - Heta.

HGAA je, kako je objašnjeno, sada „roditeljska“ banka sa nadzornim funkcijama za banke u mreži jugoistočne Evrope.

Sporazum da Advent International i EBRD preuzmu jugoistočno-evropsku mrežu koja se sastoji od banaka u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori potpisan je 22. decembra prošle godine.

„Svi potrebni koraci, uključujući i relevantna regulatorna odobrenja teku prema planu i zatvaranje transakcije je na rasporedu u junu ove godine“, navedeno je u saopštenju dostavljenom agenciji Mina-business.

HGAA je, kako se dodaje, jaka bankarska grupacija, u kojoj je koeficijent kapitala preko 20 odsto, a dugoročna likvidnost za finansiranje iznosi više od dvije milijarde eura.

Naslanjajući se na tu snažnu bazu, Advent International i EBRD žele da prošire poslovanje banaka u ključnim regionima i to u segmentima poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima.

Advent i EBRD, kako je saopšteno, planiraju da održe uspješno poslovanje HGAA u segmentima poslovanja sa privredom i javnim finansijama, u cilju stvaranja održivo jake i rastuće bankarske grupacije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Budući vlasnici takođe imaju jak istorijat ulaganja kapitala u sektoru finansijskih usluga, kao i regionalno, u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Advent International i EBRD namjeravaju da zadrže sjedište bankarske grupe u Klagenfurtu.

Hypo Alpe Adria banka u Crnoj Gori, kako je ranije saopšteno, razgranava poslovnu mrežu i sa oko 200 zaposlenih, opslužuje oko 35 hiljada klijenata.

Najavljeno je da je ove godine plan da građanima i preduzećima u Crnoj Gori, Hypo banka odobri kredite do 55 miliona eura i da, kao i do sada, bude dobar servis građanima, malom i srednjem biznisu, ali i da bude partner velikim kompanijama za njihove projekte.

„Istovremeno, klijenti su u Hypo Alpe Adria banci prepoznali jakog, stabilnog i sigurnog partnera, što je rezultiralo konstantnim rastom depozita. U sektoru stanovništva depoziti su u prošloj godini porasli za 11,6 miliona EUR ili skoro 15 odsto, a rastući trend je nastavljen i u ovoj godini“, rekao je glavni izvršni direktor banke, Christoph Schoen.

Bonus video: