"Dakićevci" nezadovoljni podjelom novca: Advokatima 622.000, nama 0 eura

Sud odlučio da se advokati odmah naplate, a da njihovi klijenti čekaju druge prodaje. Rješenje donijeto kad su povećane tarife advokata
183 pregleda 0 komentar(a)
Dakićevci, Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Dakićevci, Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2015. 17:31h

Bivši radnici “Radoja Dakića” nezadovoljni su načinom na koji je obračunata raspodjela 622.500 eura prihodovanih još prošle godine od prodaje hale kompaniji Čelebić, jer su sav novac dobili njihovi advokati, a njima nije ostao ni euro.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević je kazao da je sudija Danilo Jegdić 20. marta donio zaključak o isplati troškova izvršnog postupka u iznosu od 707,5 hiljada eura, zbog čega je uzet sav novac od ove prodaje. To je trošak advokatima za 11 sudskih ročišta, od kojih je 10 bilo odloženo.

Vukčević je kazao da su ukupna potraživanja svih advokata pet miliona eura, a da je ukupno dosuđeno potraživanje radnika sa kamatama nešto više od 50 miliona. On smatra da je advokati trebalo da dobiju novac, kao i ostali, srazmjerno svom učešću u ukupnom potraživanju, odnosno oko 10 odsto od svake prodaje.

Advokatskoj kancelariji Veselina Raspopovića iz Danilovgrada trebalo bi da bude isplaćeno 253,6 hiljada eura, kancelariji Prelević 155 hiljada eura, kancelariji Branislava Ćupića 85 hiljadaa, kancelariji Ljubomira Markovića 44 hiljade, advokatuMilanu Sekuloviću 31,2 hiljada…, zavisno od broja bivših radnika koje zastupaju.

“Prodata je konstrukcija hale bivše bravarske obrade. Kilogram čelika procijenjen je 0,75 eura, a kilogram aluminijumskog lima 1,5 eura, a sve je prodato upola cijene”, naveo je Vukčević uz napomenu da su sudu uzalud prigovarali na ovaj postupak prodaje.

Vukčević je napomenuo da je postupak prodaje obavljen sredinom novembra 2014, a da je novac ostao na računu u banci sve 20. marta kada je stupila na snagu za advokate nova povoljnija advokatska tarifa.

“Osnovano sumnjamo da se na donošenje zaključka čekalo zbog promjene advokatske tarife”, dodao je Vukčević.

On je istakao da je advokatska kancelarija “Prelević” 2. aprila poslala sudu zahtjev za otklanjanje nepravilnosti vezano za Zaključak o namirenju troškova izvršnog postupka.

“U označenom Zaključku učinjeno je niz nepravilnosti u obračunu troškova izvršenja i u pogledu reda namirenja, koje ga čine nezakonitim i neodrživim na pravnoj snazi”, smatra Vukčević, citarujući dio primjedbi sudu uz napomenu da je nezakonito i suprotno odredbi Zakona o izvršenju i obezbjeđenju to što se na kraju pomenutog Zaključka navodi da prigovor na taj akt nije dozvoljen.

Dakićevci, na osnovu davno dosuđenih zarada, očekuju do kraja mjeseca podijelu oko 2,14 miliona eura od prodaje drugog dijela imovine bivše fabrike.

Traže da Medenica provjeri sudiju

Vukčević je kazao da se nigdje u svijetu ne može dogoditi da se stranka koja je dobila presudu tjera iz sudnice, što se njima dešavalo.

“Od predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i Komisije za kontrolu tražili smo da obavi kontrolu rada sudije u našem predmetu Danila Jegdića”, naveo je Vukčević, uz napomenu da su dostavili dodatna dokumenta kako bi potkrijepili svoje tvrdnje i sumnje.

Bonus video: