Grupacija za flaširane vode traži izmjene Zakona o akcizama

Proizvođači voda založili su se za izmjene legislative kojima će se olakšati naplata njihovih potraživanja i posebno naveli veliki problem naplate od objekata koji su otvoreni samo tokom turističke sezone
72 pregleda 2 komentar(a)
flaširana voda, Foto: Screenshot (YouTube)
flaširana voda, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.04.2015. 11:03h

Grupacija za flaširane vode Privredne komore Crne Gore (PKCG), uputiće Vladi zahtjev za izmjenu zakona u dijelu mogućnosti povraćaja akcize na gorivo, koje se koristi za proizvodnju i distribuciju voda.

Na sjednici Grupacije za flaširane vode, u okviru Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG, koja je održana u srijedu, saopšteno je da će biti zatražena izmjena Zakona o akcizama.

"U cilju omogućavanja vođenja adekvatne poslovne politike proizvođača sa aspekta plasmana, od Ministarstva finansija i Uprave carina biće zatraženo otvaranje nove tarifne oznake sa deset cifara za gazirane flaširane vode", rekli su agenciji Mina-business iz PKCG.

Proizvođači voda založili su se za izmjene legislative kojima će se olakšati naplata njihovih potraživanja i posebno naveli veliki problem naplate od objekata koji su otvoreni samo tokom turističke sezone.

Oni smatraju da zakon koji reguliše zapošljavanje stranaca predstavlja ograničenje poslovanju, jer zahtijeva puno administriranja oko prijema potrebnog visokostručnog kadra koji nedostaje u Crnoj Gori.

“Zatražen je sastanak sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove povodom kontrole uvoznih voda. U cilju bolje promocije tog sektora, dogovorena je izrada brošure Crnogorske vode”, rekli su iz PKCG.

Na sjednici je razmatrana i Informacija o proizvodnji flaširane vode u Crnoj Gori i njenom tržišnom učešću u prošloj godini.

Iz PKCG su naveli da se proizvodnjom flaširane vode bavi sedam fabrika, koje su u prošloj godini proizvele 24,5 miliona litara flaširane vode, što je najveća ostvarena proizvodnja do sada.

“Pozitivni trendovi zabilježeni su i kod uvoza i izvoza. Uvoz voda je smanjen deset odsto u posljednjih šest godina, dok izvoz bilježi rast“, kazali su iz PKCG.

U odnosu na instalisane kapacitete, kako su dodali, izvoz je i dalje nizak, što ukazuje na potrebu sagledavanja barijera za intenzivniji tržišni nastup na stranim tržištima.

Bonus video: