Kaluđerovića interesuje da li je podignuta optužnica za Duvanski

"Privodi se kraju, po mojoj ocjeni, ranije osmišljeni pakleni scenario likvidacije DKP-a u stečaju i, paralelno sa tim, stopostotne privatizacije Novog duvanskog kombinata Podgorica, što će za posljedicu imati direktnu štetu državi od više desetina miliona eura“, rekao je Kaluđerović
85 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2015. 11:07h

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović uputio je vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću, zahtjev za dostavljanje informacija i obavještenja u vezi sa predmetom Duvanski kombinat Podgorica (DKP).

On je pitao da li je u ovom slučaju završen izviđaj i podignuta optužnica, ili je, eventualno, konstatovano da nema uslova za optuženje.

Kaluđerović je podsjetio da je u Skupštini prošle godine, tokom rasprave o izvještaju o radu Državnog tužilaštva za 2013, razgovarano o DKP-u.

Sjednici je prisustvovao Stanković kao tek izabrani vrhovni državni tužilac i njegov zamjenik Veselin Vučković.

„Vučković je, učestvujuči u raspravi i odgovarajući na pitanja poslanika, a povodom potencirane problematike DKP-a, između ostalog, rekao da, kada je sagledana informacija stečajnog upravnika i ono sa čim VDT raspolaže, stoji osnovana sumnja da bi se moglo raditi o krivičnom djelu za koje se goni po službenoj dužnosti“, naveo je Kaluđerović.

Vučković je tada rekao i da je u toku stečajnog postupka raspolagano stečajnom masom koja predstavlja imovinu i osnovni kapital tog privrednog subjekta.

Kaluđerović podsjeća da je Vučković kazao da je tim povodom formiran predmet kod nadležnog tužioca i teče postupak gdje je intenziviran rad policije i predmet je u izviđaju u završnoj fazi kroz kompletiranje podataka i dokaza za angažovanje stručnjaka u izviđaju za davanje stručnih pojašnjenja.

Vučković je tada najavio da će zbog posebnog interesovanja o predmetu informisati i javnost i parlament.

Kaluđerović je Stankovića podsjetio da ističu četiri mjeseca od izjave Vučkovića, a parlament i javnost nemaju novih informacija o ovom predmetu.

„U međuvremenu, privodi se kraju, po mojoj ocjeni, ranije osmišljeni pakleni scenario likvidacije DKP-a u stečaju i, paralelno sa tim, stopostotne privatizacije Novog duvanskog kombinata Podgorica, što će za posljedicu imati direktnu štetu državi od više desetina miliona eura“, rekao je Kaluđerović.

On je dodao da će 4,36 hiljada manjinskih akcionara koji su vlasnici 48,8 odsto imovine DKP-a u stečaju, ostati bez svog kapitala, a oko 100 zaposlenih bez radnih mjesta.

„Ne mogu se oteti utisku da dio ovog paklenog scenarija predstavlja i višegodišnje trajanje spora pred Privrednim sudom Podgorica po tužbi Udruženja manjinskih akcionara DKP-a za poništenje odluka i ugovora o prodaji imovine fabrike i Odluke o formiranju Novog duvanskog kombinata Podgorica, jer u ovom predmetu još nema ni prvostepene presude“, kazao je Kaluđerović.

On smatra da javnost, Skupština i svi zainteresovani subjekti treba da imaju informacije o tome što je Državno tužilaštvo konkretno preduzelo u ovom predmetu u prethodna četiri mjeseca, da li je završen izviđaj i podignuta optužnica, ili se, eventualno, cijeni da nema uslova za optuženje.

On je podsjetio da je više od jedne trećine poslanika Skupštine podnijelo Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti državne imovine prilikom prodaje imovine DKP-a u stečaju.

„Očekuje se da Skupština o Predlogu ove odluke raspravlja krajem aprila ili početkom maja, pa bi dostava zahtijevane informacije za sve poslanike predstavljala veoma dragocjen akt za zauzimanje pravilnog odnosa prema predloženoj odluci“, zaključio je Kaluđerović.

Bonus video: