Memorandum će doprinijeti otvaranju radnih mjesta

„Sigurna sam da će današnjim potpisivanjem ILO pružiti punu podršku potpisnicima Memoranduma u cilju promovisanja socijalnog dijaloga, zapošljavanja i održivosti preduzeća u pogledu zapošljavanja, kao i legalizaciji neformalne ekonomije u zapošljavanju“, kazala je Kovačevi
60 pregleda 3 komentar(a)
Marko Nikčević, Srđa Kekovi, Zorica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Marko Nikčević, Srđa Kekovi, Zorica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.04.2015. 10:42h

Memorandum o razumijevanju između Vlade, socijalnih partnera i Međunarodne organizacije rada (ILO) o Programu dostojanstvenog rada do 2017. godine, koji je danas potpisan, doprinijeće, kako je ocijenjeno, otvaranju većeg broja radnih mjesta u Crnoj Gori.

Memorandum su potpisali ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, regionalni direktor za Evropu i centralnu Aziju ILO-a, Hajnc Keler, predsjednik Unije poslodavaca (UPCG) Svetlana Vuksanović i generalni sekretari Saveza sindikata (SSCG) i Unije slobodnih sindikata (USSCG), Marko Nikčević i Srđa Keković.

Koller je ocijenio je da će Program dostojanstvenog rada doprinijeti otvaranju većeg broja radnih mjesta u Crnoj Gori, boljim radnim pozicijama i dostojanstvenom radu.

„Jedan od ključnih prioriteta je prelazak sa neformalne na formalnu ekonomiju. Očekujem da će sprovođenje programa pojačati tripartinu strukturu, posebno u radu Socijalnog savjeta“, kazao je Keler nakon potpisivanjaa u Vili Gorica.

On smatra da je od izuzetne važnosti što je Program dostojanstvenog rada jedan način i sredstvo kojim se ostvaruje saradnja sa vladama i socijalnim partnerima.

„Implementacija ovog Programa će biti rezultat zajedničkog napora ILO i svih konstituenata u Crnoj Gori. Očekujemo podršku u implementaciji Programa od donatora kao što je Evropska unija (EU)“, kazao je Keler.

Kovačević je navela da je potpisivanje Programa jedan od ključnih prioriteta Vlade na putu ka Evropskoj uniji (EU).

„Sigurna sam da će današnjim potpisivanjem ILO pružiti punu podršku potpisnicima Memoranduma u cilju promovisanja socijalnog dijaloga, zapošljavanja i održivosti preduzeća u pogledu zapošljavanja, kao i legalizaciji neformalne ekonomije u zapošljavanju“, kazala je Kovačević.

Ona je rekla da će socijalni partneri, ILO i Ministarstvo, pratiti realizaciju Programa dostojanstvenog rada preko Nadzornog odbora i imaće prilike da o tome u budućnosti razgovaraju.

Vuksanović smatra da su prioriteti koji su zajedno utvrđeni od posebnog značaja za Crnu Goru.

„Radujem se ovom dokumentu naročito u susret kreiranja odnosno reformisanja novog zakona o radu, koji nam u budućem periodu predstoji, a u čemu očekujemo i pomoć od kolega iz ILO“, rekla je Vuksanović.

Prema njenim riječima, potpisani dokument predstavlja integrisani pristup koji doprinosi snaženju napretka i ide ruku pod ruku sa realizacijom Milenijumskih ciljeva.

Keković je ocijenio da potpisivanje Memoranduma znači korak u daljoj gradnji socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.

"To je velika odgovornost za nas socijalne partnere i Vladu“, kazao je Keković.

Prema njegovim riječima, na kvalitetnom socijalnom dijalogu počiva razvoj moderne, demokratske i napredne države, koja će biti država blagostanja za sve građane.

Nikčević je saopštio da je Program proistekao iz kvalitetno vođenog socijalnog dijaloga u Crnoj Gori i da se sada stvara još jedna osnova da se on dalje unaprijeđuje i razvija.

„Socijalni dijalog je ključni faktor koji nas može dovesti do krajnjeg cilja kojem težimo, a to je jaka i ekonomski stabilna Crna Gora, u kojoj će svi interesi i potrebe naših članova i građana biti zadovoljeni“, zaključio je Nikčević.

Bonus video: