Dobit državi ili kako Vlada odobri

CGES ima zadržanu dobit od 17,5 miliona, Budvanska 3,9, Plantaže 2,7, Pošta dva miliona... Aerodromi u plusu, ali kriju poslovanje
0 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Aerodrom Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.04.2015. 19:06h

Državne kompanije i ustanove biće obavezne da i ove godine dobit ostvarenu u prošloj godini prebace u državni budžet, ukoliko Vlada ne odluči drugačije.

Iako su državna preduzeća većinom hronični gubitaši, ima i onih koji pozitivno posluju, najčešće zahvaljujući monopolskoj poziciji. Ima i onih koji na računima imaju i višemilionsku dobit iz prošle i prethodnih godina.

Zaključcima Vlade iz maja 2013. godine ustanove i preduzeća, koje su u državnom vlasništvu 100 odsto, moraju 70 odsto dobiti uplatiti budžetu. Preduzeća u kojima država ima udio, moraju budžetu uplatiti iznos srazmjeran udjelu države u vlasništvu.

Iz Ministarstva finansija su saopštili “Vijestima” da ova obaveza važi i ove godine, a u slučaju da neka kompanija želi da zadrži dio dobiti neophodno je da se obrate Vladi za saglasnost. Prošle godine je budžet po ovom osnovu od 10 firmi prihodovao 2,5 miliona, od planiranih 3,5 miliona.

Prema podacima sa sajta Montenegroberze, najviše dobiti na računu ima većinski državni Crnogorski elektroprenosni sistem koji je lani bio u plusu 12,1 milion, dok je neraspoređeni profit iz prethodnih godina 17,5 miliona eura. Vlada u ovoj kompaniji ima 55 odsto udjela pa bi, ukoliko dobit bude dijeljena, budžet od lanjskog profita dobio 6,6 miliona, a još tri miliona ukoliko bi se dijelila sva neraspoređena dobit .

Predsjednik borda CGES-a Dragan Laketić kazao je da je odluka o raspodjeli dobiti u nadležnosti Skupštine akcionara koja će biti održana krajem juna.

“Načelan stav dva najveća akcionara (država 55% i italijanska Terna 23%) je da ostvarena dobit bude podrška ostvarivanju investicionih ciljeva kompanije”, kazao je Laketić “Vijestima”.

Prošle godine CGES je, odlukom predstavnika Vlade na skupštini akcionara, podijelio dividendu od 6,5 miliona od čega je država, nakon plaćanja poreza, dobila 3,2 miliona. Tim novcem je plaćena struja ranije ukradena iz evropske mreže za potrebe Kombinata aluminijuma. Tada je Terna bila protiv podjele dividende.

Profitabilna je i Pošta, koja je lani imala dobit od 362 hiljade, a ukupna iznosi dva miliona. Vlada je vlasnik 100 odsto kompanije.

Nema izvještaja većinski državne Budvanske rivijere za cijelu 2014, ali prema ovom za devet mjeseci profit je 3,3 miliona a ukupna dobit 3,9 miliona.

Plantaže su lani imale profit od 1,2 miliona, dok je ukupna neraspoređena dobit 2,7 miliona. Prema konsolidovanom izvještaju postoji i neraspoređeni gubitak od 1,9 miliona.

Elektroprivreda je u prošloj godini imala dobit od 34,7 miliona eura, međutim u izvještaju je sa njom smanjila neraspoređeni gubitak sa 275 na 240 miliona. Kao neraspoređena dobit navedeno je svega pet miliona. Vlada u ovoj kompaniji ima 57 odsto.

Rudnik uglja imao je lani dobit od 2,5 miliona eura, koja se, takođe, vodi kao neraspoređenu, dok je akumulirani gubitak 19 miliona. Profit Luke Bar za 2014. iznosi 168 hiljada, ali ova kompanija ima akumulirani gubitak od 2,6 miliona.

Aerodromima godinama profit tajna

Državno monopolsko preduzeće koje godinama ostvaruje dobit je Aerodromi Crne Gore, ali njegov profit uprava kompanije i Ministarstvo saobraćaja drže tajnom iako je po statutu njegovo poslovanje javno.

Posljednji poznati izvještaj odnosi se na 2010. kada je profit bio 1,6 miliona, zadržana dobit 3,5 miliona, a depoziti firme 6,2 miliona.

Prošle godine Aerodromi su u budžet prenijeli milion eura, ali nije objavljeno koliko profit iznosi. Dugogodišnji direktor je Milovan Đuričković iz SDP-a, a i resorni ministar je iz ove partije.

Bonus video: