Kavarić: Radnici KAP-a da se odluče između penzije i otpremnine

Kavarić je rekao da će do završetka stečaja Vlada "držati otvorenim socijalni program" što je njena obaveza, te da je oko 2,2 miliona eura isplaćeno za povezivanje radnog staža penzionisanim radnicima
2 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.04.2015. 11:33h

Vlada do zaključenja stečaja u Kombinatu aluminijuma (KAP) ima obaveze prema radnicima u skladu sa socijalnim programom, ali se radnici moraju odlučiti ili za penziju ili za otpremninu, rekao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

"Ne može i jedno i drugu" istakao je Kavarić na skupštinskom Odboru za ekonomiju, budžet i finansije koji je razmotrio realizaciju skupštinskih zaključaka u vezi KAP-a.

Oko 420 bivših radnika KAP-a koji su otišli u prijevremenu penziju traže da im se isplate otpremine za koje je potrebno oko 5,5 miliona eura, a što je Skupština zaključcima obavezala Vladu.

Ministarstva rada i finasija obavijestili su Odbor da nijesu nadležni po tom pitanju.

Kavarić je rekao da će do završetka stečaja Vlada "držati otvorenim socijalni program" što je njena obaveza, te da je oko 2,2 miliona eura isplaćeno za povezivanje radnog staža penzionisanim radnicima.

"Onaj ko je otišao u penziju nije obespravljen već je socijalno zbrinut. Skupština kroz usvajanje zakona o budžetu može da riješi zahtjev radnika, ali onda treba da se povede računa o jednakosti prema svim ostalima", kazao je Kavarić.

Janko Vučinić (DF) rekao je da je Vlada ignorisala skupštinske zaključke u vezi KAP-a, te da bi o tome trebalo otvoriti parlamentarnu istragu. Naveo je da se za oko 420 radnika mora naći novac i ako ga nema u ovogodišnjem budžetu da ga treba obezbijediti u budžetu za narednu godinu.

Goran Tuponja (Pozitivna) rekao je da je KAP crna rupa koja će jednog dana biti rasvijetljena, dok je Srđan Milić (SNP) ocijenio da su zaključci bili "jedini pojas za spasavanje radnika".

Kavarić je naveo da je ispoštovan zaključak da se nastavi proizvodnja u KAP-u, da nije mogao da se formira stručni tim koji bi uradio studiju dugoročne održivosti zato što fabrikom sada upravlja drugi vlasnik, a da pitanje revizije treba uputiti Državnoj revizorskoj instuticiji (DRI).

Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da je dobio dopis od bivšeg vlasnika KAP-a ruskog CEAC-a u kome su ga obavijestili o arbitražnom postupku što će dostaviti Vladi.

Kavarić je kazao da Vlada nikoga nije oštetila i da smatra da je Crna Gora oštećene strana.

Bonus video: