Gošović: Bolje platite staračke naknade da ne bude tužbi

Ministarstvo poljoprivrede od januara isplaćuje umanjene iznose za 10 eura
4 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2015. 19:09h

Nezavisni poslanik Neven Gošović pismenim zahtjevom je pozvao ministra finansija Radoja Žugića da odgovori kada će i koje mjere preduzeti Ministarstvo finansija da bi Ministarstvo poljoprivrede poštovalo zakon i isplaćivalo staračke naknade u novom iznosu. Izmjenom Zakona o poljoprivredi ove naknade su povećane sa 40 na 50,2 eura, ali Ministarstvo poljoprivrede već tri mjeseca isplaćuje u starim iznosima.

“Vjerujem da dijelite naše mišljenje da se Zakonom utvrđena prava građana moraju poštovati, i da bi eventualno ostvarivanje tih prava sudskim putem samo povećalo državne troškove”, istakao je Gošović u pismu Žugiću.

On je napomenuo da Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, za čije je izvršenje Žugić odgovoran, sadrži mehanizme za isplatu nedovoljno planiranih izdataka tokom fiskalne godine.

Zaštitnik ljudskih prava u Crnoj Gori Šućko Baković tražio je od Ministarstva poljoprivrede izjašnjenje zbog čega staračke naknade tri mjeseca isplaćuje u iznosu od po 40 eura, kada je izmjenama Zakona o poljoprivredi od januara predviđeno da one iznose polovinu minimalne penzije - 50,2 eura. O odgovoru tog resora, koji je u međuvremenu stigao, ombudsman je najavio da će ubrzo zauzeti stav.

Ovu naknadu, inače, prima oko 5.000 korisnika koji žive na selu, bave se poljoprivredom i nemaju drugih prihoda, a stariji su od 65 godina za muškarce i 60 godina za žene.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede je Petar Ivanović, koji je u Skupštini, u odgovoru na Gošovićevo pitanje, priznao da isplaćuje staračke naknade u starom iznosu, navodeći da u ovogodišnjem budžetu nema dodatnog novca.

“Niti jednim propisom ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja nije bio ovlašćen da stavi veto na primjenu navedenog zakona i na taj način povrijedi prava blizu 5.000 građana Crne Gore, koji se nalaze u veoma teškoj ekonomskoj situaciji”, naglasio je Gošović u pismu ministru finansija.

Zakonom o budžetu za 2015. godinu za isplatu staračkih naknada predviđen je iznos od 2,65 miliona jer je urađen prije izmjene zakona. Ta stavka treba da bude uvećana za oko 600 hiljada.

Ombudsman je istakao da nedostatak novca ne može biti izgovor da se Zakon ne poštuje i da ako nema sredstava može se postaviti pitanje njihovog obezbjeđenja u nekom roku.

Bonus video: