DF: Izjava Đukanovića pokazatelj panike u vrhu režima

“Umjesto da prizna da je kao kapetan broda odavno promašio kurs i da je nasukao državni brod na hridi neoliberalne ekonomije, on kritikuje posadu broda koju je sam izabrao i koja je samo slijedila njegova naređenja”
45 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.04.2015. 13:34h

Izjava premijera Mila Đukanovića da je administracija kriva za usporeni rast crnogorske ekonomije i da je zabrinut bržim rastom stranog duga od bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazatelj je panike u vrhu režima, smatra poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević.

Režim se, kako je kazao, suočava sa posljedicama pogrešne ekonomske politike i modela ekonomskog rasta od 1998. godine.

“Upozoravao sam crnogorsku javnost da je svaki neoliberalni model ostavljao istu pustoš u svakoj zemlji u kojoj je primijenjen - deficiti, kolaps industrijske proizvodnje, eksplozija stranog duga, dužničko ropstvo, nelikvidnost budžeta, nenaplativi poreski prihodi i krediti, nezaposlenost, siromaštvo, korupcija, kriminal, raspad sistema vrijednosti i razaranje institucija”, naveo je Medojević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Đukanović je godinama smanjivao ulogu države u kreiranju i podršku ekonomskom razvoju.

“Umjesto da prizna da je kao kapetan broda odavno promašio kurs i da je nasukao državni brod na hridi neoliberalne ekonomije, on kritikuje posadu broda koju je sam izabrao i koja je samo slijedila njegova naređenja”, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, Vlada je ostala bez mehanizama i instrumenata za vođenje ekonomske politike, voljom Đukanovića i njegovim ubjeđenjem da je profesor Veselin Vukotić u pravu kada je tvrdio da je najbolja ekonomska politika Vlade.

“Nažalost, on je slijepo vjerovao mitu o snazi privatne svojine i slobodnog tržišta, koji mu je plasirao Vukotić, gledajući da iskoristi svaku, pa i najmanju mogućnost da zloupotrijebi nekontrolisanu vlast i da korupcijom i brutalnim pljačkama pokrade državu i stvori novu 'kapitalističku elitu i crnogorsku aristokratiju' od svojih kumova, drugova i prijatelja”, ocijenio je Medojević.

On je rekao da je istina da danas nekoliko porodica upravlja crnogorskim nacionalnim bogatstvom i kontrolišu sve ekonomske tokove, ali i kompletan sistem pravne države koji je stavljen u funkciju zaštite njihovih privatnih interesa, slobode i poslova.

“Umjesto legalne ekonomije, kreiran je sistem legalizacije ekonomije organizovanog kriminala. Umejsto green field investicija u proizvodnju i privlačenja renomiranih strateških kompanija u sektore proizvodnje, privukli smo bizarne likove iz svijeta kriminala, korupcije, bezbjednosnih operacija moćnih službi i rasprodali im strateški važne resurse za razvoj zemlje”, ocijenio je Medojević.

“DF ima plan izlaska iz krize, koji podrazumijeva podvlačenje linije i popisivanja bilansa stanja države i radikalni zaokret u modelu ekonomskog rasta i upravljanja državom i ekonomijom”

Crna Gora je, kako je kazao, pod budnom pažnjom najjačih bezbjednosnih službi svijeta, kao jedna od lokacija preko kojih posluju opasne terorističke organizacije, zbog povezivanja crnogorskih kriminalnih klanova sa globalnim kartelima, pa i terorističkim organizacijama.

“Takav imidž zemlje dodatno udaljava ozbiljne investitore i Crnom Gorom vršljaju samo opskurni likovi međunarodnog kriminala, perači novca i agenti raznih bezbjednosnih službi”, dodao je Medojević.

On je podsjetio da se država od 2010. do prošle godine zadužila jednu milijardu EUR, broj zaposlenih se smanjio, a BDP porastao za samo 250 milona EUR.

“Gdje je nestao ostatak? Sistem je pun pukotina i lavirinata korupcije i kriminala gdje nestaje novac od zaduženja. Sistem je bolestan i u problemu, a suština problema je pogrešna politika i odluke nekolicine moćnika koji godinama pljačkaju državu i pune sebi džepove”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, oni nikada nijesu imali većinu, već su krali na izborima i tako opstajali na vlasti, zbog čega su hitno potrebne radikalne političke promjene.

“DF ima plan izlaska iz krize, koji podrazumijeva podvlačenje linije i popisivanja bilansa stanja države i radikalni zaokret u modelu ekonomskog rasta i upravljanja državom i ekonomijom”, rekao je Medojević.

Država, kako je naveo, treba da proglasi spoljni bankrot i da ne plaća one strane dugove koje je ugovorio korumpirani mafijaški režim. Povjeriocima treba ponuditi reprogram dugova i plan plaćanja koji je u skladu sa mogućnostima zemlje i planom održivih reformi.

“Ključni element promjena je konfiskacija svih para na računima u stranim bankama i pokretanje ozbiljnih sudskih procesa protiv onih koji su pljačkali ovu zemlju 25 godina”, rekao je Medojević.

On je kazao da su svi problemi koji postoje, a koji su dramatični i ugrožavaju naciju i državu su posljedica konkretnih pogrešnih političkih odluka elite na vlasti.

“Zato je besmisleno očekivati da će ista politička elita koja je razorila i opljačkala zemlju, sada pokrenuti njen oporavak, zbog čega su hitno potrebne promjene i protesti”, zaključio je Medojević.

Bonus video: