Baković upozorio Ivanovića: Poštuj zakon i uvećaj staračke naknade

“Istrajaću na ovom predmetu do kraja. Radi se o pravima ranjive kategorije građana”, poručio je Baković
0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.04.2015. 19:55h

Zaštitnik ljudskih prava u Crnoj Gori Šućko Baković tražio je od Ministarstva poljoprivrede izjašnjenje zbog čega staračke naknade tri mjeseca isplaćuje u iznosu od po 40 eura, kada je izmjenama Zakona o poljoprivredi od januara predviđeno da one iznose polovinu minimalne penzije - 50,2 eura. O odgovoru tog resora će ubrzo zauzeti stav.

Ovu naknadu prima oko 5.000 korisnika koji žive na selu, bave se poljoprivredom i nemaju drugih prihoda, a stariji su od 65 godina za muškarce i 60 godina za žene.

“Nedostatak budžetskih sredstava ne može biti izgovor da se Zakon ne poštuje. Ako nema novca može se postaviti pitanje obezbjeđenja neophodnih sredstava u nekom roku, ali se Zakon o poljoprivredi mora poštovati”, saopštio je Baković „Vijestima“

Na čelu ministarstva poljoprivrede je Petar Ivanović, koji je prije nekoliko dana u Skupštini priznao da isplaćuje staračke naknade u starom iznosu, navodeći da u ovogodišnjem budžetu nema dodatnog novca.

“Istrajaću na ovom predmetu do kraja. Radi se o pravima ranjive kategorije građana”, dodao je Baković uz napomenu da su Poštom već dobili izjašnjenje ministra Ivanovića, o kojem tek treba da se izjasne.

Jedan od predlagača izmjena ovog Zakona, nezavisni poslanik Neven Gošović upozorio je javno da Ministarstvo poljoprivrede nema zakonskog osnova da isplaćuje naknade u starim iznosima.

Ministar Ivanović je u odgovoru na poslaničko pitanje Gošovića saopštio da bi za povećanje staračke naknade za 10 eura na zakonski iznos od 50,2 eura, bilo potrebno obezbijediti 3,1 milion eura godišnje, odnosno da bi u budžetu nedostajalo 649 hiljada eura.

“Čim smo u medijima pročitali odgovor na pitanje poslanika Gošovića, tražili smo izjašnjenje od Ministarstva poljoprivrede. Postupak je u toku i daćemo konačno mišljenje i preporuku državnom organu, ili, ukoliko ne budemo zadovoljni, odgovorom tražiti dodatne informacije”, naveo je Baković.

On je napomenuo da isplatu ovih naknada Ministarstvo moralo uskladiti od 1. januara kada je stupio na snagu Zakon.

“Možda postoji neusaglašenost sa Zakonom o budžetu, ali Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju je leks specijalis i njegove odredbe se moraju poštovati”, zaključio je Baković.

Gošović je potvrdio “Vijestima” da će se istim povodom pismeno obratiti ministru finansija Radoju Žugiću od kojeg će tražiti da razmotri mogućnost i kroz preusmjeravanje pojedinih pozicija, ili korišćenje rezerve pomogne rješavanju ovog problema.

Gošović je ukazao da to što je Vlada utvrdila predlog budžeta prije nego što je usvojena izmjena Zakona o poljoprivredi, pa je u budžetu ostala stara stavka, nije razlog da se isplaćuje umanjena naknada i da se krši važeći zakon.

Rezon ministra "nema novca" oslobađa i građane plaćanja

Azra Jasavić (Pozitivna) kazala je da bi, slijedeći primjer ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, građani mogli da ne plaćaju poreze i druge dažbine državi kada nemaju novca.

Tako je odgovorila na pitanje “Vijesti”, mogu li tako i građani da kažu da nemaju novca da plaćaju obaveze, pa da im se ne blokiraju računi, isključuje struja, voda...

“U zemlji u kojoj nema poštovanja zakona, nema ni vladavine prava i sve je dozvoljeno. Ako bi građani koristili neprihvatljiv rezon ministra zbog nedostatka novca, nijesu dužni da plaćaju poreze i druge dažbine državi”, naglasila je Jasavićeva.

Ona je objasnila da to što se ne isplaćuje naknada u iznosu od 52 eura može dodatno da košta državu jer korisnici staračke naknade imaju pravo da svoj novac zatraže sudskim putem.

“Na svakih 10 eura, država može biti u gubitku 200 eura”, navela je Jasavićeva.

Pozitivna je pozvala korisnike da se obrate njihovoj pravnoj kancelariji kako bi im pružili pomoć u vezi sa neisplaćivanjem naknade, kako je definisano zakonom.

Bonus video: