Žugić: Javni dug će naredne godine preći zakonske limite

Žugić je najavio da neće biti smanjenja penzija i socijalnih davanja u narednom periodu
11 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2015. 18:00h

Ministar finasija Radoje Žugić rekao je da će javni dug i deficit naredne godine preći zakonom definisane limite i da će se tada raditi plan za njihovu sanaciju.

“Javni dug je na kraju prošle godine bio 59,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda tako da imamo nivo koji ne nameće zakonsku obavezu izrade plana sanacije. Ali, nezavisno od toga moralna je obaveza Vlade da se bavi mjerama štednje.Kako ne bismo čekali narednu godinu odlučeno je da svi sektori urade pojedinačne planove štednje koje ćemo sistematizovati u jedna interni sanacioni plan koji će biti osnova sanacije za narednu godinu,” kazao je Žugić novinarima nakon sjednice Vlade.

On nije precizirao do krada korisnici budžeta treba da urade svoje planove štednje, kao i da li je javni dug sa novim zaduženjem u ovoj godini prešao zakonski limiod 60 odsto BDP -a.

Zvanični podatak Vlade je da je javni dug na kraju prošle godine iznosio 2,02 milijarde eura, odnosno 59,60 odsto BDP-a. Međutim, kada se dodaju nova zaduženja, on je sada oko 65 odsto BDP-a.

lada je ove godine imala dva velika zaduženja za emitovanje obveznica od 500 miliona, čime je vraćeno 400 miliona starog duga, i uzimanja prvog dijela kredita za autoput od 88,6 miliona eura. Kada se ovaj novi iznos zaduženja od 188 miliona eura doda na javni dug sa kraja prošle godine, ispada da je sada javni dug veći od 2,2 milijarde i da iznosi 65 odsto BDP-a.

Države sa dugom iznad 60 odsto BDP-a smatraju se visoko zaduženim. Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti predviđa obavezu da Ministarstvo finansija, ukoliko javni dug pređe tu granicu, uradi plan za sanaciju Na sjednici su usvojene smjernice makroekonomske i fisklane politike za period od ove do 2018. godine.

Žugić je kazao da one sadrže srednjeročne okvire ekonomske i fiskalne politike. Najavio je da neće biti smanjenja penzija i socijalnih davanja u narednom periodu, dok će se plate definisati u skladu sa zakonom o zaradama koji treba da se usvoji. Ne očekuje dalji pad garancija, a naveo je da su prihodi u prvom kvartalu povećani za 2,5 odsto u odnosu na planirane.

Bonus video: