Stigla potvrda: Rojal grupa odustala od Kraljičine plaže

"Žao mi je što ovaj projekat neće biti ostvaren jer bi doprinio razvoju turizma u toj oblasti, kako što bi doprinio stvaranju novih resursa i velikom broju prilika za posao"
97 pregleda 36 komentar(a)
Hafsa Abdulah Al Ulama, Foto: Savo Prelević
Hafsa Abdulah Al Ulama, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2015. 18:04h

Ambasador Ujedninjenih Arapskih Emirata Hafsa Al Ulama zvanično je potvrdila za "Vijesti" da je Rojal Grupa otkazala projekat Kraljičina plaža.

"Žao mi je što ovaj projekat neće biti ostvaren jer bi doprinio razvoju turizma u toj oblasti, kako što bi doprinio stvaranju novih resursa i velikom broju prilika za posao. Žao mi je što vrijednost investitora Rojal grupe iz Emirata nije prepoznata" istakla je Al Ulama.

Dodala je da su UAE prepoznati po svojim dugoročnim investitorima i vrijednosti koju dodaju novim tržištima.

"Ima puno primjera pozitivnih doprinosa UAE kojima se dodaje vrijednost tržištima u regionu i globalno. Uvjeravam Vladu i narod Crne Gore da ću nastaviti da dajem sve od sebe u olakšavanju budućih prilika i jačanju odnosa dvije zemlje" rekla je Al Ulama.

Tačka sukoba DPS i SDP

Vladajuće partije sukobile su se oko ovog projekta. Dok DPS smatra da ovaj projekat treba podržati i da oko njega nema sumnjivih poslova, u SDP navode da bi prodaja Kraljičine plaže bila štetna po državu.

Potpredsjednik Opštine Budva Ljubo Filipović (SDP) je prošle godine povukao potpis na saglasnost o prodaji Kraljičine plaže, nakon čega je tu odluku preinačio predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović nakon što je izašao iz pritvora.

Filipović je povlačenje potpisa obrazlagao tvrdnjom da je dokazana činjenica da ugovor daje prava investitoru koja nisu u skladu sa zakonom.

Jedini ponuđač na tenderu za kupovinu zemljišta i zakup od 90 godina jedne od najljepših crnogorskih plaža između Bara i Budve je bila kompanija "Queens beach development" koja je u crnogorski Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) upisana nešto više od mjesec dana prije objavljivanja tendera za prodaju Kraljičine plaže.

Tu firmu je, prema podacima CRPS, osnovala kompanija "Hidra commercial investments" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja posluje u okviru "Rojal grupe".

Ponuđena cijena je bila 50 eura po kvadratu (ukupno 21,2 miliona) što su u opoziciji i SDP ocijenili nedovoljnim.

Prema pisanju portala "Asrar Arabija”, iako ga nema u zvaničnoj evidenciji CRPS, iza firme "Queens beach development" stoji bivši palestinski ministar i osumnjičeni za pronevjeru velike količine novca poreskih obveznika u toj zemlji Mohamed Dahlan koga je i palestinski predsjednik Mahmud Abas osumnjičio da je naredio ubistva šest ljudi u toj zemlji.

Abas je takođe nagovijestio je i da je Dahlan odgovoran i za smrt Jasera Arafata. Dahlan je tvrdnje Abasa demantovao, ističući da se radi “o grubim nesitinama”. Krajem 2012. godine, prema pisanju portala "Jerusalem post", jordanske vlasti su u toj zemlji zaplijenile imovinu Dahlana.

Palestinski vrhovni sud ukinuo je poslanički imunitet Dahlanu, dok je tamošnji Odbor za antikorupciju izdao zahtjev palestinskim ambasadama u pet država da traže izručenje pet osoba optuženih za korupciju za koje se vjeruje da su povezani sa Dahlanom.

Palestinske vlasti Dahlana, takođe sumnjiče da je pronevjerio oko 20 miliona dolara državnog novca.

Bonus video: