Stolica: Postavljen kamen temeljac za izgradnju odgovorne ribarske politike

z Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je Stolica naglasila i važnost socio-ekonomske analize, koja je sprovedena u junu prošle godine, čiji će se podaci koristiti kao karakteristika crnogorskih ribara
0 komentar(a)
Adria Med projekat, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Adria Med projekat, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 01.04.2015. 19:25h

Crna Gora je kroz reagionalni Adria Med projekat dobila podršku za pripremanje dokumenata neophodnih za usaglašavanje sa zajedničkom ribarskom politikom Evropske unije, kazala je direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo, Danijela Stolica.

Crna Gora je bila domaćin sastanku Koordinacionog Komiteta FAO regionalnog projekta Adria Med.

Otvarajući sastanak, Stolica je ukazala na sve aspekte značaja projekta “Naučna saradnja za podršku odgovornog ribarstva u Jadranskom moru”.

Stolica je rekla da je kroz Adria Med projekat sakupljena značajna količina podataka i postavljen kamen temeljac za izgradnju odgovorne ribarske politike.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je Stolica naglasila i važnost socio-ekonomske analize, koja je sprovedena u junu prošle godine, čiji će se podaci koristiti kao karakteristika crnogorskih ribara.

Viši naučni saradnik Instituta za biologiju mora iz Kotora Aleksandar Joksimović, kazao je da Crna Gora, iako mala država u poređenju sa drugim jadranskim zemljama, igra važnu ulogu u budućem razvoju strategije zemalja u toj oblasti.

Iz Ministarstva su rekli da je na sastanku predstavljen i film „Ribolov i marikultura u Crnoj Gori“, koji su pripremili Institut za biologiju mora u Kotoru, sa Direkcijom za ribarstvo, uz podršku AdriaMed-a.

Oni su dodali da film pokazuje neka od glavnih pitanja koji se tiču ribarstva i akvakulture, perspektive i daljeg razvoja.

„Predstavljene su sve aktivnosti i rezultati projekta, a date su i informacije o aktivnosti AdriaMed radnih grupa, kooperativnog istraživačkom radu, obukama, kao i saradnji na nivou Mediterana, za period od marta prošle godine do februara ove godine“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da je predstavljen i razvoj projekta za naredni period.

Kako je saopšteno, tema su bile i tekući istraživački programi, aktivnosti koje će biti usmjerene ka razvoj nacionalnih kapaciteta i pripremnih radnji u oblasti projekata, posebna pažnja bila je posvećena i inicijativama socio-ekonomskog aspekta ribarstva i malog obalnog ribolova.

„Crna Gora je u Adria Med projekat uključena od 2004. godine i do sada je učestvovala u nizu projekata koji su dali pozitivne rezultate u održivom korišćenju i zaštiti ribljih resursa i ostalih organizama u moru“, naveli su iz Ministarstva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja koje učestvuju u projektu - Albanija, Hrvatska, Italija, Crna Gora i Slovenija, kao i predstavnici DG MARE, FAO, GFCM i predstavnici navedenog projekta.

Bonus video: