Ni 537 miliona eura duga nije sigurno

Đukanović je prije nekoliko dana i saopštio da je ukupni poreski dug državi 420 miliona eura, od čega se 180 milona odnosi na dug preduzeća u stečaju i likvidiranih preduzeća, dok se oko 25 miliona odnosi na nepostojeća preduzeća. On nije pomenuo dodatnih 114 miliona eura, koliko se, kako tvrdi Ministarstvo finansija, odnosi na poreski kredit
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2015. 19:29h

Ministarstvo finansija (MF) je juče saopštilo da je ukupni poreski dug 537 miliona eura, ali se od toga 114 miliona odnosi na poreski kredit i tvrde da ne postoje razlike u izjavama zvaničnika u vezi s tim pitanjem.

Pod poreskim kreditom se podrazumijevaju određena poreska umanjenja koja su definisana zakonom.

Iz MF-a je objašnjeno da baza podataka Poreske uprave još ne daje precizne podatke o stvarnoj visini duga.

Premijer Milo Đukanović je prije nekoliko dana tokom premijerskog sata u Skupštini saopštio da je ukupni poreski dug državi 420 miliona eura, od čega se 180 milona odnosi na dug preduzeća u stečaju i likvidiranih preduzeća, dok se oko 25 miliona odnosi na nepostojeća preduzeća. On nije pomenuo dodatnih 114 miliona eura, koliko se, kako tvrdi Ministarstvo finansija, odnosi na poreski kredit.

Posljednji zvanični podatak Poreske uprave o poreskom dugu od 537 miliona, saopštio je ministar finansija Radoje Žugić krajem oktobra prošle godine u Skupštini. Malo prije toga su saopštavali da je 354 miliona, pa oko 330 miliona eura.

“Zbog još prisutne dezintegrisanosti IT sisitema Poreske uprave i funkcionisanja dva odvojena knjigovodstvena modula baza podataka ne daje precizne podatke o stvarnoj visini duga. U proteklih godinu, intenzivno je rađeno na sistemskom rješavanju da bi se stvorili uslovi za kreiranje jedinstvenog knjigovodstvenog modula. Time će segment za raspodjelu javnih prihoda i generisanje preciznih i tačnih podataka o poreskom dugu biti znatno unaprijeđen“ zvanično je odgovoreno „Vijestima“ u Ministarstvu finasija.

Procjenjuju da će se dio od 180 miliona duga preduzeća u stečaju i likvidiranih preduzeća naplatiti u posebnom postupku, dok se oko 25 miliona eura odnosi na dug preduzeća koja faktički i ne obavljaju djelatnost.

„Prema procjenama PU od ukupnog poreskog duga realno je očekivano da bude naplaćeno 20 odsto“, podsjetili su iz Ministarstva finansija.

Bonus video: