Arapi odustali od Kraljičine plaže?

Ukoliko se ispostavi da su navodi o raskidu ugovora tačni, u opštini Budva navode da će to biti velika šteta za njihov grad u materijalnom smislu jer je budžetom za 2015. goduin predviđeno 11 miliona eura prihoda od tog projekta
71 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.03.2015. 18:52h

Rojal grupa iz Ujedinjenih arapskih emirata najvjerovatnije odustala od kupovine Kraljičine plaže, iako kako napominju za to još nemaju zvaničnu potvrdu te kompanije sa jedne i Vlade sa druge strane, kazali su iz Opštine Budva.

Ukoliko se ispostavi da su navodi o raskidu ugovora tačni, u opštini Budva navode da će to biti velika šteta za njihov grad u materijalnom smislu jer je budžetom za 2015. godinu predviđeno 11 miliona eura prihoda od tog projekta, ali i do štete mnogo širih razmjera, zato što su opštine Budva i Bar, ali i Crna Gora poslale lošu poruku budućim investitorima da je u Crnoj Gori za svako potencijalno ulaganje u osnovnu turističku infrastrukturu očigledno potrebno prvo usaglašavanje političkih volja, pa tek onda vođenje računa o opštem javnom interesu.

Podsjetimo, vladajuće partije sukobile su se oko ovog projekta.

Dok DPS smatra da ovaj projekat treba podržati i da oko njega nema sumnjivih poslova, u SDP navode da bi prodaja Kraljičine plaže bila štetna po državu.

Potpredsjednik Opštine Budva Ljubo Filipović (SDP) je prošle godine povukao potpis na saglasnost o prodaji Kraljičine plaže, nakon čega je tu odluku preinačio predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović nakon što je izašao iz pritvora.

Filipović je povlačenje potpisa pravdao tvrdnjom da je dokazana činjenica da ugovor daje prava investitoru koja nisu u skladu sa zakonom.

Podsjećamo da je jedini ponuđač na tenderu za kupovinu zemljišta i zakup od 90 godina jedne od najljepših crnogorskih plaža između Bara i Budve je kompanija "Queens beach development" koja je u crnogorski Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) upisana nešto više od mjesec dana prije objavljivanja tendera za prodaju Kraljičine plaže.

Tu firmu je, prema podacima CRPS, osnovala kompanija "Hidra commercial investments" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja posluje u okviru "Rojal grupe".

Ponuđena cijena je bila 50 eura po kvadratu (ukupno 21,2 miliona) što su u opoziciji i SDP ocijenili nedovoljnim.

Prema pisanju portala "Asrar Arabija”, iako ga nema u zvaničnoj evidenciji CRPS, iza firme "Queens beach development" stoji bivši palestinski ministar i osumnjičeni za pronevjeru velike količine novca poreskih obveznika u toj zemlji Mohamed Dahlan koga je i palestinski predsjednik Mahmud Abas osumnjičio da je naredio ubistva šest ljudi u toj zemlji.

Abas je takođe nagovijestio je i da je Dahlan odgovoran i za smrt Jasera Arafata. Dahlan je tvrdnje Abasa demantovao, ističući da se radi “o grubim nesitinama”. Krajem 2012. godine, prema pisanju portala "Jerusalem post", jordanske vlasti su u toj zemlji zaplijenile imovinu Dahlana.

Palestinski vrhovni sud ukinuo je poslanički imunitet Dahlanu, dok je tamošnji Odbor za antikorupciju izdao zahtjev palestinskim ambasadama u pet država da traže izručenje pet osoba optuženih za korupciju za koje se vjeruje da su povezani sa Dahlanom.

Palestinske vlasti Dahlana, takođe sumnjiče da je pronevjerio oko 20 miliona dolara državnog novca.

Bonus video: