Gvozdenović: Mađarske investicije među najznačajnijim

Ocijenjeno je da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje između Crne Gore i Mađarske, uzimajući u obzir nedovoljno iskorišćene potencijale u oblast trgovine i bilateralne ekonomske saradnje
0 komentar(a)
Levente Mađar, Branimir Gvozdenović, Foto: Vlada Crne Gore
Levente Mađar, Branimir Gvozdenović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.03.2015. 16:23h

Mađarske investicije u Crnoj Gori su jedne od najznačajnijih, imajući u vidu da je riječ o ulaganjima u telekomunikacije, bankarstvo i turizam, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, delegacija Crne Gore, predvođena Gvozdenovićem, boravila je u dvodnevnoj posjeti Budimpešti, povodom održavanja četvrte sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Mađarske.

Sjednicom su predsjedavali Gvozdenović i državni sekretar Mađarske za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, Levente Mađar, koji su nakon sjednice potpisali su Protokol mješovite komisije o ekonomskoj saradnji.

“Ovom prilikom, Gvozdenović je istakao da su mađarske investicije u Crnoj Gori jedne od najznačajnijih, imajući u vidu da je riječ o ulaganjima u telekomunikacije, bankarstvo i turizam”, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje između Crne Gore i Mađarske, uzimajući u obzir nedovoljno iskorišćene potencijale u oblast trgovine i bilateralne ekonomske saradnje.

“U prilog navedenom govori i inicijativa usaglašavanja sporazuma o saradnji između EXIM banke i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, kako bi se podstakle mađarske investicije u Crnoj Gori i iskoristila predviđena sredstva u iznosu od 45 miliona eura”, naveli su iz Ministarstva.

Mađar je ocijenio da je Crna Gora država koja je u regionu najviše sazrela za pridruživanje NATO i Evropskoj uniji, i najavio da će Mađarska i u narednom periodu nastaviti da joj pruža podršku na tom putu.

Iskazana je, kako se navodi, obostrana zainteresovanost i predložene konkretne mjere za ponovno uspostavljanje direktne avio linije Podgorice sa Budimpeštom, a razmatrana je i mogućnost povezivanja Budimpešte sa Podgoricom, preko Beograda, unaprjeđenjem željezničke infrastrukture.

Sjednica Mješovite komisije održana je u cilju preduzimanja aktivnosti na unaprjeđenju razvoja ekonomske saradnje između Crne Gore i Mađarske, kao i širenja i diversifikovanja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su, razvoj malih i srednjih preduzeća, energetika, poljoprivreda, turizam, zaštita životne sredine, nauka i tehnološki razvoj, obrazovanje, kultura i zdravstvena industrija.

Zasijedanje Mješovite komisije održano je u skladu sa Sporazumom o ekonomskoj saradnji između vlada dvije države, potpisanim u oktobru 2008. godine u Podgorici.

Zadatak Komisije je da stvori preduslove za realizaciju i implementaciju potencijalnih projekata, kao i da podstakne saradnju u svim navedenim oblastima.

“U cilju unaprjeđenja saradnje u oblasti zaštite životne sredine i nacionalnih parkova, Gvozdenović se, tokom boravka u Budimpešti, sastao sa ministrom poljoprivrede Mađarske, Šandorom Fazekašom, a pokrenuta je inicijativa i za potpisivanje Memoranduma o saradnji u pomenutim oblastima”, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je, kako se navodi, razgovarao i sa izvršnim direktorom mađarske EXIM banke, Zoltanom Urbanom, o mogućoj saradnji sa relevantnim crnogorskim partnerskim institucijama, u cilju kreiranja zajedničkog programa za razvoj visokokvalitetnog turizma, kojim bi se podstakla investiciona saradnja Crne Gore i Mađarske.

“Na sastancima sa predstavnicima Ministarstva nacionalne ekonomije i Mađarske Agencije za promociju investicija, Gvozdenović je razgovarao o mogućnostima saradnje u oblasti turizma i investicija”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: