Zaradite trgujući valutnim parovima na svjetskoj berzi

Valutni par EUR/USD trenutno se nalazi na najnižem nivou u posljednjih jedanaest godina. Od velike finansijske krize koja je pogodila svjetsko tržište 2008. godine do danas SAD i zona eura imale su različit pristup rješavanju problema u koje su njihove ekonomije zapale
4 komentar(a)
FxLider, Foto: FXlider
FxLider, Foto: FXlider
Ažurirano: 31.03.2015. 08:03h

Oprobajte se, bez rizika, u trgovanju na svjetskoj berzi i zaradite. FXLider, svim čitaocima Vijesti, daje 50 eura za trgovanje valutama na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada vrijednosti valuta rastu ali i kada padaju.

Uzmite 50 eura za trgovanje ovdje.

Valutni par EUR/USD trenutno se nalazi na najnižem nivou u posljednjih jedanaest godina. Od velike finansijske krize koja je pogodila svjetsko tržište 2008. godine do danas SAD i zona eura imale su različit pristup rješavanju problema u koje su njihove ekonomije zapale.

I dok su SAD i Federalne Rezerve usvojile vrlo aktivan pristup, zona eura i Evropska Centralna Banka (ECB) oslanjale su se više na same zemlje članice i njihovu inicijativu u rješavanju krizne situacije. Danas, sedam godina kasnije, posljedice ovakvih odluka više su nego vidljive. Ekonomija SAD-a se oporavila, nezaposlenost stabilizovala, dok u zoni eura napredak nije učinjen, naprotiv, kriza je na neki način produbljena što je dovelo do toga da jedna od članica, Grčka, možda bude primorana da napusti monetarnu uniju. Dolar je ojačao dok je euro izgubio značajno na vrijednosti.

"Federalne Rezerve su kroz tri runde programa monetarnog stimulisanja u periodu od 2008. do 2014. godine sprovele kupovinu obveznica u vrijednosti od 4.5 milijardi dolara. Bruto nacionalni dohodak SAD-a je u posljednjem kvartalu prošle godine ostvario je rast od 2.2%, stopa nezaposlenosti je pala na 5.5% dok je inflacija tokom januara ove godine dostigla 1.6%, a dolar se trenutno nalazi na najvišem nivou u posljednjih jedanaest i po godina u odnosu na korpu drugih valuta" navode u FXLider-u.

"ECB je u maju 2009. godine takođe usvojila vid monetarnog popuštanja koje je obuhvatilo kupovinu obveznica u visini od 60 milijardi eura. Međutim, od juna 2010. godine, više se fokusirala na kreiranje fondova za pomoć zemljama koje su bile najviše pogođene krizom. Trenutna inflacija u zoni eura je -0.6% , bruto nacionalni dohodak je uspio da ostvari rast od 0.3%, dok je stopa nezaposlenosti 11.2%. U januaru 2015. godine ECB je konačno najavila program kupovine obveznica koji je počeo 9. marta, a trajaće do septembra 2016. godine. Ovim programom obuhvaćena je kupovina obveznica u iznosu od 1.2 triliona eura u vidu mjesečne kupovine u visini od 60 milijardi eura" kažu u FXLider-u.

Razlika u monetarnim politikama Federalnih Rezervi i ECB-a osnovni je razlog slabljenja eura u odnosu na dolar. Program monetarnog popuštanja koji je usvojila ECB je agresivniji nego što je to tržište očekivalo što bi trebalo dodatno da oslabi euro i regionalnu robu učini konkurentnijom na inostranom tržištu. Sa druge strane postoje realna očekivanja da Federalne Rezerve povećaju referentne kamatne stope već ove godine, što zajedno jasno signalizira dalji pad eura u odnosu na dolar.

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored dolenavedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu , ili zahtev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posledice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.

Bonus video: