Kako se istopi poreski dug za 117 miliona

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da je moguće da je dug smanjen naplatom, reprogramom ili otpisom potraživanja
13 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.03.2015. 05:52h

Kako je poreski dug za manje od pola godine smanjen sa 537 na 420 miliona eura, da li se nešto od tog novca slilo u državni budžet i da li je nešto otpisano kao nenaplativo, pitanja su na koja “Vijesti” čekaju odgovor iz Ministarstva finansija.

Premijer Milo Đukanović je prije nekoliko dana tokom premijerskog sata u Skupštini saopštio da je ukupni poreski dug države 420 miliona eura, od čega se 180 milona odnosi na dug preduzeća u stečaju i likvidiranih preduzeća, dok se oko 25 miliona odnosi na nepostojeća preduzeća.

“Ovakva struktura poreskog duga ukazuje na realnu nemogućnost njegove naplate u cijelini”, kazao je Đukanović.

Premijer je kazao da su prošle godine naplatili 45 miliona eura kroz povećanje vlasništva u EPCG. Država je u julu 2014. povećala udio u EPCG. Nije jasno kako je poreski dug smanjen za još 70 miliona.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo finansija imaju li procjenu koliko se od 420 miliona u ovoj godini može naplatiti, kao i koliko će od tog iznosa koji nije naplativ brisati iz evidencije.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da je moguće da je dug smanjen naplatom, reprogramom ili otpisom potraživanja.

“Mogu samo da se bavim pretpostavkama i vjerujem da je u većem taj dug smanjen, ne zbog uspješne naplate, već zbog reprograma ili na osnovu kompenzacije nekretninama za poreski dug. To opet vodi u neizvjesnost prodaje imovine po cijeni koja je ekvivalentna poreskom dugu”, kazao je Bojanić “Vijesitma”.

Kako je dodao, podatak da se polovina duga odnosi na kompanije u stečaju ili one koje su nepostojeće, ne daje nadu da će se išta od toga duga naplatiti.

“Ali se nameće neophodna potreba da se preispita način nastanka tolikog duga, a naročito zašto poreska administracija nije bila agilnija i iskoristila postojeće zakonske instrumente da taj dug pokuša naplatiti prije uvođenja stečaja”, istakao je Bojanić.

Posljednji zvanični podatak Poreske uprave o poreskom dugu od 537 miliona saopštio je ministar finansija Radoje Žugić krajem oktobra prošle godine u Skupštini.

Prije toga su saopštavali da je 354 miliona, pa oko 330 miliona.

Goran Tuponja (Pozitivna) smatra da je smanjenje duga od 117 miliona eura za nekoliko mjeseci veliko, te da je pitanje da li je išta od toga završilo u državnoj kasi. Navodi da je realno smanjenje za 45 miliona koliko je naplaćeno kroz povećanje udjela države u EPCG, dok je ostatak pod znakom pitanja koji izvršna vlast mora objasniti.

Bonus video: