Statis gradi u Miločerskom parku

Na mjestu “Kraljičine plaže” biće izgrađen četiri puta veći hotel, sa 66 apartmana
173 pregleda 18 komentar(a)
Vila Miločer
Vila Miločer
Ažurirano: 29.03.2015. 06:29h

Vlada će uskoro omogućiti kompaniji grčkog biznismena Petra Statisa da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji u državi izgradi 88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 apartmana naspram grad-hotela Sveti Stefan.

Izvršna vlast Mila Đukanovića usvojila je na posljednjoj sjednici programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana.

Tim dokumentom Statisovoj firmi “Adriatic properties” omogućava se i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena, a koje će, takođe, biti ponuđene na tržištu.

Na 29 lokacija, koliko programski zadatak tretira u stoljetenom Miločerskom parku, zaleđu Kraljičine, Kraljeve plaže i ispred grad-hotela Sveti Stefan, aktuelni kapaciteti biće duplirani, iako za kompletno to područje nema detaljanog planskog dokumenta koji bi mogao da isprati taj program... Iako se Vlada pozvala na izmjene i dopune prostornog plana Opštine Budva, da bi mogala biti izdata dozvola za gradnju mora postojati detaljni urbanistički plan, koji u tom slučaju još nije usvojen.

Cijeli taj prostor trebalo je da urbanistički pokrije DUP “Čedi Kraljičina plaža”, koji nije usvojen, a na usvajanje već godinama čeka i DUP Sveti Stefan.

U dokumentu koji je usvojila Vlada, navodi se da će hotel “Kraljičina plaža” biti porušen i na njegovom mjestu izgrađen četiri puta veći - osam etaža, 66 apartmana i 60 soba, ukupne visine 22 metra...

“Investitor Adriatic properties podnio je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za određivanje lokacije u posebnim slučajevima. Razlog te inicijative je nepostojanje planske dokumentacije kako za prostor Miločera tako i za prostor Svetog Stefana. Zahtjevom je obuhvaćen prostor koji je predmet dugoročnog zakupa zemljišta i objekata na potezu Miločer - Sveti Stefan... Kompanija Adriatic properties dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan i Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža. Adriatic properties je, prema ovim ugovorima, zakupio hotele na period od 30 godina. Aneksima zaključenim januara 2013. produžen je zakup hotela Sveti Stefan i Miločer sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela Kraljičina plaža, produžen sa 30 na 42, odnosno 90 godina”, pišu u dokumnetu Vlade.

Osim izgradnje novog hotela, dokumentom je predviđena i rekonstrukcija i dogradnja pet starih kamenih vila u stoljetnom Miločerskom parku, čija će površina biti gotovo tri puta veća od sadašnje - ukupno 5.000 kvadrata bruto građevinske površine.

Vile će biti dograđene i u njima napravljeni luksuzni apartmani, sa spa centrima i bazenima.

U zaleđu Kraljeve plaže, biće izgrađen heliodrom, dok je ispred restorana “Pod maslinom”, na početku hotelske svetostefanska plaže, predviđena gradnja dječijeg igrališta, a u neposrednoj blizini i teniski tereni...

Vlada legalizuje divlju gradnju

Vlada će definitivo legalizovati divlju gradnju ispred grada-hotela Sveti Stefan... Riječ je o dva betonska objekta površine 2.000 kvadrata, koji su do sada služili za administraciju i vešeraj. Njihovi kapaciteti biće uvećani i preuređeni u šest luksuznih apartmana od po 250 kvadrata, kao podrška grad-hotelu. Zbog tih građevina MANS je podnio i krivične prijave, ali do danas slučaj nije procesuiran.

Na mjestu administrative zgrade, preko puta grad-hotela, planirana je izgradnja zgrade sa suterenom, prizemljem i spratom, u kojoj će biti poslovni centar sa salom za konferenciju od 300 sjedišta, kao i šest apartmana od po 200 kvadrata...

Bonus video: