Pobjednik za TE do maja, sporazum A2A i Vlade do dogovora za EPCG

“Država i A2A, kao najveći pojedinačni akcionari u EPCG, zajedno će upravljati EPCG i nakon 1. aprila, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Najvjerovatnije će biti prihvaćeno da imamo sporazum u određenom roku, u kojem bismo definisali uslove dalje saradnje, ako se dogovorimo o TE”
2 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.03.2015. 20:11h

Sporazum od šest do osam mjeseci mogao bi biti novi način pokušaja za dogovor Vlade i italijanskog partnera A2A o uslovima saradnje u Elektroprivredi (EPCG), saznaju “Vijesti” u pregovaračkim timovima države i italijanske kompanije.

Petogodišnji ugovor o menadžmentu A2A u većinski državnoj EPCG ističe 31. marta.

“Država i A2A, kao najveći pojedinačni akcionari u EPCG, zajedno će upravljati EPCG i nakon 1. aprila, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Najvjerovatnije će biti prihvaćeno da imamo sporazum u određenom roku, u kojem bismo definisali uslove dalje saradnje, ako se dogovorimo o TE”, rečeno je “Vijestima” u pregovaračkom timu Vlade.

Češka Škoda nudi da gradnja drugog bloka termoelektrane (TE) Pljevlja košta 338,5 miliona eura, a kineski CMEC da bude 326 miliona. To je objavljeno juče iz EPCG nakon što je komisija otvorila konačne ponude, a u ovom krugu ocjenjivanja je otpala ponuda kineske kompanije PowerChina Hubei.

Predstavnici države i A2A nisu uspjeli da se dogovore o gradnji drugog bloka TE, koja A2A nije po volji. Italijani taj projekat, težak preko 300 miliona eura, ne smatraju isplativim. Vlada insistira na novom energetskom objektu, posebno zbog toga što je vijek trajanje postojeće TE pri kraju.

A2A predlaže partnera za gradnju TE, a navodno bi pristali na učešće u projektu do 49 odsto, ali da nisu glavni finansijer.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Vlada računa da bi taj posao mogla da finansira EPCG novcem sa računa, na kojem je sada navodno ima oko 170 miliona eura, uz kreditno zaduženje.

A2A, koji sada ima 41,7 odsto akcija, preuzeo je rukovođenje EPCG u martu 2010, a manjinski udio kupili su za oko 430 miliona. Nisu ispunili obaveze iz ugovora, niti se akcionarima u Italiji mogu pohvaliti poslom u Crnoj Gori.

Škoda predviđa gradnju TE snage 254 megavata (MW) sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto, a CMEC navodi da je spreman da gradi TE snage 250 MW sa efikasnošću od 39 odsto. Česi su ranije nudili 356,7 miliona, CMEC 278 miliona, što se kod Kineza promijenilo zbog odnosa eura i dolara. Hubei, koji se ne sada ne pominje, nudio je gradnju TE snage 250 MW i efikasnosti od 39,2 odsto po cijeni od 277 miliona.

Iz EPCG saopštavaju da su Škoda i CMEC dali predlog nacrta ugovora i finalne ponude, navodeći da su spremni da obezbijede povoljna kreditna sredstva od 85 odsto ukupno potrebnih. Saopšteno je da predviđaju tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka TE od oko 20 miliona.

“Tražićemo formalno objašnjenje od EPCG po kom osnovu i kada je PowerChina isključena iz ovog postupka, ako je uopšte isključena. Nije nam do sada predočen sistem vrednovanja ponuda”, saopštio je partner kineskog ponuđača, navodeći da su preko dvije godine uložili u ovaj projekat.

Komisija za vrednovanje ponuda analiziraće finansijsko-tehničke ponude na osnovu kojih će, do kraja aprila, dostaviti finalni predlog o izboru najboljeg punuđaca Odboru direktora EPCG.

Za ovaj posao stiglo je devet ponuda krajem oktobra 2013. godine. Uži krug je činilo četiri ponuđača. Odbor direktora je u februaru prošle godine odlučio da se pregovori nastave sa tri kompanije, a sada su ostala dva ponuđača.

Partner PowerChine: Moraće da objasne zašto smo ispali

Iz Komisije za vrednovanje ponuda je “Vijestima” nezvanično odgovoreno da PowerChina Hubei nije ušla u dalju trku za TE shodno ocijenjenim parametrima.

“Ali to ne znači da Vlada i italijanski A2A ne mogu i njih pozvati na pregovore, kao i ostale ponuđače koji su ispali, kada budu u krajnjem odlučivali o trećem partneru za taj posao”, kažu u EPCG.

Lokalni partner kineskog ponuđača, MFE Invest saopštio je “Vijestima” da je “otvaranje "novih" ponuda iznenađenje pošto kompaniji PowerChina niko nije tražio novu ponudu, kao što je po svemu sudeći traženo od ostale dvije kompanije”.

“Tražićemo formalno objašnjenje od EPCG po kom osnovu i kada je PowerChina isključena iz ovog postupka, ako je uopšte isključena. Nije nam do sada predočen sistem vrednovanja ponuda”, saopštio je partner kineskog ponuđača, navodeći da su preko dvije godine uložili u ovaj projekat.

Istakli su da je, prilikom podnošenja ponuda tri kompanije - PowerChina, CMEC i Škoda u maju 2014. godne, kompanija PowerChina “dala ponudu sa najboljom cijenom, sa najboljim ekološkim performansama i sa poklonom od oko devet miliona dolara Pljevljima u formi gradnje toplovoda od centrale do grada“.

“Nakon toga, 12. februara ove godine PowerChina je dobila poziv da dostavi pismo interesa da je još zainteresovana za projekat, što je i učinila. Zatim, 20. marta kompaniji je potvrđeno da je i dalje kandidat za gradnju. Nije postavljen bilo kakav rok niti je zatražena inovirana ponuda”, tvrde iz MFE Invest u izjavi “Vijestima”.

Bonus video: