Kovačević: Treba da ostanu ugovori na neodređeno

Kovačevićeva je kazala da će u radnoj grupi biti predstavnici sindikata i da će tražiti saglasnost Socijalnog savjeta, MOR-a i EK
6 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2015. 06:31h

Izmjene Zakona o radu (ZOR) sigurno neće biti donijete u ovoj godini zato što je potrebno da se one detaljno urade uz učešće svih koji su zainteresovani za taj akt i međunarodnu ekspertsku pomoć, kazala je “Vijestima” nova ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Premijer Milo Đukanović je početkom ovog mjeseca na sastanku sa predstavnicima Američke privredne komore (APK) izjavio da će Vlada najkasnije u narednih mjesec i po predložiti nacrt novih rješenja ZOR-a.

“Ministarstvo je pripremilo radni materijal koji još nije objelodanjen. Moj naredni korak je da formiram radnu grupu koju će činiti predstavnici socijalnog savjeta, nevladinog sektora, ministarstava rada, finansija i svih zainteresovanih za ovaj zakon. Njihov zadatak biće da krenu u kompletiranju teksta. To je moje obećanje”, kazala je Kovačević.

“Nema potrebe da žurimo jer je krajnji rok da se on usvoji 2017. godina. Imamo dovoljno vremena da radimo na rješenjima”

Ona je obećala i da će nacrt zakona o radu, kada ga završi ta radna grupa, staviti na javnu raspravu, a on će biti i na usaglašavanju na Socijalnom savjetu.

“Nema potrebe da žurimo jer je krajnji rok da se on usvoji 2017. godina i imamo dovoljno vremena da radimo na rješenjima. Sigurna sam da ćemo dugo raditi na njemu”, kazala je Kovačević, koja je navela da je Hrvatska njen zakon pripremala dvije godine.

Ona je dodala da je ministarstvo potpisalo akcioni plan koji moraju poštovati i koji se odnosi na preporuke i direktive vezane za oblast rada, kao i da će koristiti pomoć eksperta Međunarodne organizacije rada koji je u Podgorici.

“Zakon smo dužni da dostavimo Evropskoj komisiji. Znači ništa neće biti netransparentno. Izmjene zakona programom rada ministarstva za ovu godinu nijesu predviđene”, istakla je Kovačevićeva.

Pet organizacija poslodavaca Američka privredna komora u Crnoj Gori, Unija poslodavaca, Savjet stranih investitora, Montenegro biznis alijansa i Privredna komora tražili su od Vlada da preispita sedam rješenja u postojećem zakonu.

To se odnosi na jednostavnije utvrđivanje povrede radne obaveze, olakšavanje okončanja radnog odnosa na inicijativu poslodavca, uklanjanje ograničenja o trajanju ugovora na određeno, preciznije definisanje pojma zarade, vremensko organičenje zastarjelosti novčanih potraživanja radnika, jednostavnije određivanje i korišćenje godišnjeg odmora, kao i da se otkazni rok u slučaju tehničko-tehnoloških i restrukturalnih promjena prilagodi razlozima zbog kojih prestaje radni odnos.

Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata su najavili da će koristiti sva sredstva sindikalne borbe kako bi spriječili da se usvoje izmjene ZOR-a, koje je najavio Đukanović, a tražilo pet organizacija poslodavaca. Sindikati smatraju da nema potrebe da se mijenja zakon jer su ga usaglasili svi socijalni partneri u decembru 2011. godine

Predstavnici sindikata su na zajedničkoj konferenciji prije dva dana saopštili da poslodavci predvođeni Američkom privrednom komorom od decembra 2011. godine vode kampanju i pokušavaju da Zakon o radu predstave kao biznis barijeru.

Sindikalci su saopštili i da neće stajati na putu ekonomskog razvoja, ali da sadašnji zakon nije prepreka privrednom napretku. Naveli su i da neće dozvoliti da se pogrešne poslovne odluku prebijaju preko leđa radnika.

Treba da ostanu minuli rad i ugovori na neodređeno

Na pitanje kakav je njen lični stav u vezi dva važna zahtjeva da se ukine minuli rad i ugovori na neodređeno vrijeme Kovačevićeva je kazala da ta rješenja treba da ostanu.

“Nema potrebe da se o tome razgovara”, istakla je Kovačevićeva.

Ona je kazala i da će za medije otvoriti sjednice Socijalnog savjeta. Njen prethodnik Predrag Bošković od dolaska na mjesto ministra rada većinu sjednica Socijalnog savjeta je zatvorio za medije.

Prema Zakonu o socijalnom savjetu, sjednice treba da budu javne.

Bonus video: