Trošenje novca: Da se istraži sve o "ekspertima"

Skupština je iz svog budžeta, odnosno novcem građana, u posljednje četiri godine za stalno ili povremeno angažovanje 10 eksperata platila oko 141,77 hiljada eura u bruto iznosu, odnosno 108,86 hiljada neto
4 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2015. 17:07h

Skupštinski Administrativni odbor tražiće da svi skupštinski odbori radne grupe i komisije dostave detaljne izvještaje o stručnim konsultantima (ekspertima) koje su angažovali u posljednje četiri godine.

Odbor će ispitati odluke o njihovom angažovanju, jer je konstatovano da je bilo zloupotreba. Uglavnom se radilo o partijskim kadrovima.

Skupština je iz svog budžeta, odnosno novcem građana, u posljednje četiri godine za stalno ili povremeno angažovanje 10 eksperata platila oko 141,77 hiljada eura u bruto iznosu, odnosno 108,86 hiljada neto.

Odluka o utvrđivanju naknada za rad konsultantima donijeta je u martu 2011. i od početka primjene se nije poštovala. Članom 3 je definisano da se za eksperta ne može angažovati lice koje je funkcioner političke partije, a među angažovanima ima političkih funkcionera. Kao eksperti su angažovani funkcioner Nove Radoš Zečević koji je odbornik u Skupštini Glavnog grada, kao i zamjenik Partije udruženih penzionera Momo Joksimović.

“Eksperata gotovo i nema. Ne sjećam se da je radna grupa za igrađivanje povjerenja u izborni proces dostavila podatke da će angažovati eksperta. Ta osoba olovkom nije uradila ništa što se tiče izbornog zakonodavstva. U odboru za zdravstvo angažovan je neko ko je otišao u penziju što je omalovažavanje sekretara odbora”, rekla je Branka Bošnjak (DF) koja je pokrenula pitanje angažovanja eksperata.

U Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo bila je angažovana šefica kabineta predsjednika SNP-a Radmila Đurišić. Na spisku angažovanih eksperata su Marko Popović ( blizak Radničkoj partiji), Aleksandra Marković, bliska grupaciji DF-a Milana Kneževića, Nikola Jovanović iz SNP-a. Anketni odbor za aferu "Snimak" angažovao je bio Đura Mihaljevića (bliskog DF-u) i Veselina Radulovića (advokata MANS-a).

Advokata Nikolu Medojevića, bliskog Novoj angažovao je Anketni odbor za aferu Telekom. Angažovan je i savjetnik Slaviša Šćekić, koji nije član nijedne partije.

Nije analiziran učinak, ni potreba za angažovanjem

Aleksandar Damjanović (SNP) je ocijenio da je sporna visina naknade i to što su pojedinci kao eksperti angažovani nekoliko godina, a do sada nije bilo nikakve analize njihovog učinka i potrebe za njihovim angažovanjem.

Rifat Rastoder (SDP) je podržao stav Damjanovića da je sporna dužina anganžmana pojedinaca, dok su i u DPS-u saglasni da se to pitanje mora preispitati.

Predsjednik odbora Radivoje Nikčević (DPS) rekao je da će u rješavanje tog pitanja uključiti i generalnog sekretara Skupštine Sinišu Stankovića.

“Vijesti” su ranije objavile podatke prema kojima većina “eksperata” su zapravo partijski kadrovi ili pojedinci bliski opozicionim partijama, a ima i penzionisanih službenika parlamenta.

Bonus video: