Povezivanje država regiona ključno za realizaciju projekata

Konferenciji u Prištini prethodile su konferencije zapadnom Balkanu u Berlinu, Budvi i Beogradu, kao i niz neformalnih sastanaka ministara, na kojima je ocijenjeno da je neophodno definisati zajedničke infrastrukturne i energetske projekate, kako bi se obezbijedila finansijska podrška EU i njenih institucija
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Igor Lukšić, Foto: Msp.gov.me
Ivan Brajović, Igor Lukšić, Foto: Msp.gov.me
Ažurirano: 25.03.2015. 14:02h

Povezivanje država regiona od ključnog je značaja za realizaciju glavnih regionalnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, ocijenjeno je na Zapadno-balkanskoj konferenciji u Prištini, na kojoj učestvuje i crnogorska delegacija.

Iz crnogorskog Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopštili su da je na konferenciji objašnjeno da bi ti projekti trebalo da budu predstavljeni Evropskoj komisiji (EK) i zemljama EU krajem ljeta na konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, u cilju obezbjeđivanja finansijske podrške za njihovu realizaciju.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, kazao je da je Zapadno-balkanska konferencija značajan korak na putu formiranja Glavne saobraćajne mreže u regionu zapadnog Balkana, na koju će infrastrukturne investicije biti fokusirane do 2030. godine uz podršku EU.

Glavna mreža, koju je podržala Crna Gora i usaglasila je u komunikaciji sa susjednim zemljama i EK, za koju će se u narednom periodu tražiti modeli i sredstva za realizaciju su autoput Bar-Boljare, pruga Bar-Vrbnica, jadransko-jonski koridor i Luka Bar.

Brajović je, na konferenciji posvećenoj unaprijeđenju povezanosti u okviru regiona i regiona sa EU, naveo i druge projekte regionalnog karaktera, kao što su put Podgorica-Gusinje i pruge Podgorica-Tirana-Drač, Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom i Nikšić-Čapljina.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, kazao je da podržava zajedničku izjavu ministara zapadnobalkanske šestorke pod nazivom Unaprijeđena povezanost i jaka glavna mreža, kao i da je neophodno kroz taj proces ojačati ekonomsku saradnju, razmjenu i rast u regionu.

Učesnici konferencije su odobrili uspostavljanje Centralne transportne mreže, koja bi podrazumijevala bolju povezanost glavnih gradova, ekonomskih centara i najvažnijih pomorskih luka zapadnog Balkana sa EU.

Iz Ministarstva saobraćaja su saopštili da Centralna transportna mreža omogućava transparentan proces donošenja odluka i harmonizovan pristup širom zemalja.

"Planirano je da se identifikuju dijelovi sveobuhvatne mreže EU koji bi mogli da čine Core network za zapadni Balkan, u skladu sa TEN-T smjernicama i SEETO sveobuhvatnom mrežom", navodi se u saopštenju.

Konferenciji u Prištini prethodile su konferencije zapadnom Balkanu u Berlinu, Budvi i Beogradu, kao i niz neformalnih sastanaka ministara, na kojima je ocijenjeno da je neophodno definisati zajedničke infrastrukturne i energetske projekate, kako bi se obezbijedila finansijska podrška EU i njenih institucija.

Zemlje zapadnog Balkana obavezale su se da svake godine pripreme i EK dostave Nacionalne programe ekonomskih reformi.

"Učešće na skupu u Prištini bila je dobra prilika za promociju napretka i ostvarenih rezultata Crne Gore na nacionalnom, regionalnom i evropskom planu, kao i razmjenu mišljenja sa ministrima vanjskih poslova i saobraćaja zemalja zapadnog Balkana o aktuelnoj situaciji u regionu, prije svega zajedničkoj saradnji na planu kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja regiona", kazali su iz Ministarstva.

Na konferenciji su učestvovali šefovi diplomatija i ministri saobraćaja Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore, kao i visoki predstavnici međunarodne zajednice evropski komesari Johanes Han i Violeta Bulc, koja se učesnicima obratila preko video bima.

Bonus video: