Uz bunt bivših radnika, prodat dio imovine “Dakića” u pola cijene

Šest djelova imovine prodato za 2,2 miliona eura Okovu, Voliju i “Čelebiću” po 50 odsto nižoj cijeni. Radnici potražuju 50 miliona eura
151 pregleda 10 komentar(a)
Radoje Dakić protest, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.03.2015. 18:49h

U Osnovnom sudu juče je prodato šest djelova imovine bivše kompanije "Radoje Dakić” za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i “Čelebić”.

Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost. Na prethodnoj sudskoj prodaji, kada nije bilo kupaca za imovinu u cijelosti, ona je isparcelisana na manje djelove zbog lakše prodaje. Glavni problem za bivše radnike je što će teško moći da ostvare svoja potraživanja u cjelosti zbog prodaje u djelovima i po znatno nižoj cijeni. Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Najvredniji plac od 20.153 kvadrata, pored marketa Voli, kupio je Okov za 1.713.005 eura. Firma “Čelebić” je kupila hangar od 754 kvadrata za 34.000 eura, kao i plac površine 920 kvadrata za 78.200 eura.

Voli je kupio tri parcele od 2.679, 350 i 335 kvadrata za iznose od 227.715, 30.000 i 28.500 eura.

Oko 1.800 bivših radnika čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada

Kupci novac, prema zaključcima sudije Danila Jegdića, treba da uplate u narednih 30 dana.

Advokati Branislav Ćupić i Ljubomir Marković podnijeli su sudu ponude o kupovini dijela imovine od strane povjerilaca na način da se ona plati njihovim potraživanjem. Predstavnik Glavnog grada takođe je ponudio kupovinu zemljišta koja je predviđena za saobraćajnice. Sud će se u konačnom o tome izjasniti nakon vještačenja i utvrđivanja prave vrijednosti nekretnina zbog čega je ročište odgođeno za 22. april.

Oko 1.800 bivših radnika čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godina na dosadašnjih 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220.000 kvadrata zemljišta.

Vukčeviću kazna, radnici izbačeni

Sudskoj prodaji prethodio je niz primjedbi i prigovora na postupak prodaje sa kojom pojedini povjerioci tvrde da nijesu bili ni upoznati.

Iz advokatske kancelarije Prelević tražili su izuzeće sudije, ali je on to odbio uz ocjenu da takav zahtjev nema zakonsko uporište već samo vodi odugovlačenju izvršenja.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca “Radoja Dakića” Milan Vukčević je, zbog verbalnog duela sa sudijom Jegdićem, novčano kažnjen sa 100 eura, a potom je sa oko 100 bivših radnika udaljen iz sudnice.

„Nemoj da pričaš ono što nisi pročitao“, rekao je Vukčević sudiji revoltiran što Jegdić nije bio upoznat sa sadržinom njegovog obraćanja.

Vukčević je otkazao punomoćje svom advokatu Markoviću.

Prilikom izlaska iz suda nezadovoljni radnici prigovarali su horski svojim advokatima i pitali ih da li zastupaju njihove ili nečije druge interese.

Bonus video: