"NOVO MODERNO NAJAVNO ROPSTVO"

Ujedinili se sindikati: Svim sredstvima protiv najave Đukanovića

„Od decembra 2011. godine vodi se kampanja poslodavaca, pogotovo stranih investitora, na čelu sa Američkom privrednom komorom (AmCham), koji pokušavaju da Zakon o radu predstave kao biznis barijeru“
70 pregleda 17 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđa Keković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.03.2015. 19:44h

Bilo kakva izmjena Zakona o radu neprihvatljiva je, s obzirom na to da je on mijenjan u decembru 2011. godine i to konsenzusom socijalnih partnera, ocijenili su predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG).

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da će predstavnici obje sindikalne centrale uraditi sve i iskoristiti sva sredstva sindikalne borbe kako bi se suprotstavili najavi premijera Mila Đukanovića da će do kraja marta biti napisan novi tekst zakona o radu, u koji će uglavnom biti unijete primjedbe poslodavaca.

„Od decembra 2011. godine vodi se kampanja poslodavaca, pogotovo stranih investitora, na čelu sa Američkom privrednom komorom (AmCham), koji pokušavaju da Zakon o radu predstave kao biznis barijeru“, rekao je Keković na konferenciji za novinare.

On je kazao da ukoliko novi zakon o radu bude napisan prije nego što se razgovara sa predstavnicima sindikalnih organizacija, pokazuje da će on u startu biti na strani poslodavaca.

Predstavnici USSCG i SSCG smatraju da će radnici u Crnoj Gori, ukoliko prođe ideja da u novi zakon budu unijete izmjene koje predviđaju takozvano otklanjanje biznis barijera koje je prepoznala AmCham, ući u ono što se naziva „novim modernim najamnim ropstvom“.

Keković je naveo da su se tim povodom dvije sindikalne centralne obratile Međunarodnoj konfederaciji sindikata i upozorile da način na koji je najavljena izmjena zakona o radu nije primjeren dobrom socijalnom dijalogu.

On je saopštio da ključne izmjene u novom zakonu odnose na ukidanje minulnog rada i vraćanje ugovora o radu na određeno vrijeme.

„Oni žele da imaju slobodne ruke, da u Crnoj Gori poslodavac ima mogućnost, odnosno obavezu da ne može nikome isplatiti manje od 193 eura minimalne zarade, a da se sve ostalo sa svakim pojedincem pregovara iza zatvorenih vrata“, kazao je Keković.

Prema njegovim riječima, to je nešto što je krajnje neodrživo i sa pozicije međunarodnog prava i domaćeg zakonodavstva, jer je njima predviđeno da za isti rad radnici treba da dobiju istu naknadu.

„Oni žele da lakše daju otkaze i da se dodatno liberalizuju godišnji odmori, koje ne možemo koristiti u punom kapacitetu“, naveo je Keković.

Nikčević: Neće se bogatiti preko leđa radnika

Generalni sekretar SSCG, Marko Nikčević, saopštio je da sindikat neće stajati na put ekonomskom razvoju Crne Gore, ali da postojeći Zakon o radu sigurno nije prepreka privrednom napretku.

„Nećemo dozvoliti da se posljedice nečijih loših poslovnih rezulata, pogrešnih procjena, odluka i želje za instant bogaćenjem, prebijaju preko leđa radnika i zaposlenih u Crnoj Gori“, poručio je Nikčević.

On smatra da je pogrešno mišljenje da će u Crnoj Gori doći do prave poplave stranih investicija ukoliko se dodatno fleksibilizuju radni odnosi, kao i da je za stvaranje zdravog i atraktivnog poslovnog ambijenta potrebno uraditi mnogo više, počevši od sistema obrazovanja, pa do kreditnih podsticaja.

„Očekujemo da će sindikati biti uključeni u ranu fazu svih zakona koji se tiču zaposlenih i za tu aktivnost ćemo se dobro pripremiti, imajući na umu da kao punopravne članice Evropske konfederacije sindikata, koji je socijalni partner Evropskoj komisiji (EK), imamo na raspolaganju njihovu ekspertsku pomoć“, rekao je Nikčević.

On je naveo da su danas dobili pismo podrške i solidarnosti Svjetske konfederacije sindikata, koja predstavlja 176 miliona radnika iz 162 zemlje.

„Oni nam daju punu podršku da se odupremo pritisku izmjene zakona, jer smatraju da bi se na taj način ozbiljno potkopala radna i socijalna prava zaposlenih u Crnoj Gori“, saopštio je Nikčević.

Koordinator sekcije žena pri USSCG i predsjednik Sindikata banaka, Lidija Pejović, kazala je da Vlada treba da se bavi neodgovornim poslodavcima koji zloupotrebljavaju postojeći zakon i kolektivne ugovore u svim djelatnostima.

„Poslodavci tjeraju zaposlene da potpisuju blanko ugovore o radu, odnosno o sporazumnom raskidu radnog odnosa, kako bi se vrlo lako oslobađali zaposlenih“, navela je Pejović.

Prema njenim riječima, tome su posebno izložene žene, kojima, ukoliko ostanu u drugom stanju, poslodavac automatski primijeni sporazumni ugovor i na lak način im da otkaz.

Keković je najavio da bi 8. aprila trebalo da se potpiše Program dostojanstvenog rada za period do 2017. godine.

„Taj program smo usaglašavali pola godine, dvije sindikalne centrale, Unija poslodavaca (UPCG), Ministarstvo rada i kancelarija Međunarodne organizacije rada za region. U tom dokumentu piše da se planira da zakon o radu bude usaglašen sa evropskom tekovinom u prvom kvartalu 2017. godine“, saopštio je Keković.

On je dodao da bi do kraja godine trebalo da bude formirana radna grupa koja će početi rad na tom tekstu.

„Kako čujemo, mi već imamo taj tekst, što je krajnje neprihvatljivo, jer i u takvim stavrima nećemo učestovati. Nonsens je da ono što smo dogovorili da potpišemo 8. aprila, prije dvije sedmice saznamo da ne važi“, rekao je Keković.

Predsjednik skupštine SSCG, Branko Vujisić, kazao je da su u sindikatu očekivali da će nakon što su primljeni u Evropsku konfederaciju nastaviti sa reformama i da će tražiti nove mogućnosti da se poboljšaju prava radnika.

“Međutim, došli smo u situaciju da se borimo za stečena prava radnika i to je situacija u kojoj se nalazimo godinama”, kazao je Vujisić.

On je kazao da se UPCG uvijek izlazi u susret, dok kada sindikati štite radnike imaju ogroman problem.

Potpredsjednik Sindikata prosvjete USSCG, Predrag Ražnatović, poručio je da će obje sindikalne centrale učiniti sve da ne dođe do izmjena postojećeg zakona i da sve zaposlene u Crnoj Gori ne dovede u još težu situaciju.

On je podsjetio da su u Sindikatu prosvjete imali gorka iskustva sa zakonom iz 2008. godine, koji je takođe donijet „nasilnim putem“.

“Tako je institut zapošljavanja na neodređeno vrijeme praktično doveden u pitanje, jer je poslodavac mogao da drži radnika beskonačno dugo na određeno vrijeme”, objasnio je Ražnatović.

On je kazao da je na taj način poslodavac mogao da ucjenjuje radnika na razne načine i otvarao se prostor za političke zloupotrebe, pa i korupciju.

“Uspjeli smo poslije teške borbe da se izborimo da svako ko je zaposlen dvije godine bude primljen u stalni radni odnos i to je institut koji ne smijemo izgubiti”, naveo je Ražnatović.

Prema njegovim riječima, institut minulog rada je neprocjenjiv za prosvjetu, jer se na taj način najbolje mogu sagledati rezultati rada zaposlenih, ali i vrijednovati i valorizovati profesija.

“Ukoliko AmCham treba da odlučuje da li će neko biti primljen u stalni radni odnos i da li će nekome vrijednovati minuli rad, onda se postavlja pitanje koliko naše javne službe mogu biti svrsishodne”, kazao je Ražnatović.

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice, Miodrag Đukanović, kazao je da će učiniti sve da svaki radnik bude obaviješten o onome što je namjera poslodavca ili države.

Prema njegovim riječima, novim zakonskim predlogom predviđeno je da potraživanja po osnovu zarada mogu biti tretirana kao ostala potraživanja, što nije predviđeno aktuelnim zakonom.