Za razvoj prerađivačke industrije gotovo 3,5 miliona eura

„Sredstva su predviđena i za tehničku podršku razvoju klastera u oblasti prerađivačke industrije i proizvodnje hrane, podsticanje investicija i konkurentnosti industrije u cilju povećanja broja zaposlenih, kao i sprovođenje aktivnosti definisanih u nekoliko Vladinih programa“, navodi se u saopštenju
194 pregleda 0 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2015. 12:38h

Vlada je za realizaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja prerađivačke industrije Crne Gore za ovu godinu opredijelila 3,44 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministartsva su naveli da su sredstva predviđena za realizaciju kreditnih linija za podsticaj prerađivačke industrije i pokretanje pilot projekta izrade vaučerske šeme za inovativna mala i srednja preduzeća u prerađivačkoj industriji.

„Sredstva su predviđena i za tehničku podršku razvoju klastera u oblasti prerađivačke industrije i proizvodnje hrane, podsticanje investicija i konkurentnosti industrije u cilju povećanja broja zaposlenih, kao i sprovođenje aktivnosti definisanih u nekoliko Vladinih programa“, navodi se u saopštenju.

Sve to će, kako su ocijenili iz Ministarstva, doprinijeti unaprijeđenju poslovnog i investicionog okruženja i nastavak procesa privatizacije i restrukturiranje preduzeća.

Strategija razvoja prerađivačke industrije Crne Gore od prošle do 2018. godine, usvojena je na sjednici Vlade u januaru prošle godine. Taj dokument obuhvata analizu postojećeg stanja i strukture industrijske proizvodnje u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na sektor metalne i drvne industrije.

„Akcioni plan previđa i jačanje ponude i dostupnosti finansijskim sredstvima, jačanje ljudskih resursa i prilagođavanje zahtjevima tržišta rada, kao i unaprjeđenje preduzetničke infrastrukture“, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su naveli da su najvažnije mjere po pitanju prioriteta koje je prepoznala Strategija i koje će biti preduzete do 2018. godine, nastavak aktivnosti na ukidanju biznis barijera i pojednostavljenju svih vrsta procedura, povećanje broja zaposlenih, unaprijeđenje zakonskog okvira u cilju efikasnijeg obavljanja stečajnog postupka, pomoć privrednim društvima u pristupu povoljnim finansijskim sredstvima, dalje razvijanje biznis zona.

„Te aktivnosti treba da doprinesu povećanju konkurentnosti preduzeća i valolizaciji njihovih inovativnih i izvoznih potencijala“, navodi se u saopštenju.

Njihovom realizacijom, kako su objasnili iz Ministarstva, obezbijediće se konkretna podrška preduzećima koja će biti usmjerena na sticanje potrebnih znanja i vještina, razvoj inovativnosti, podizanje kvaliteta proizvodnje, proizvoda i usluga, uz sve veću orjentaciju ka izvozu i promociju na domaćem i stranom tržištu.

Bonus video: