Radnici i kooperanti mljekare Nika najavili proteste

5 komentar(a)
Nika kooperanti protest, Foto: Svetlana Mandić
Nika kooperanti protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.03.2015. 19:23h

Radnici i kooperanti nikšićke Mljekare Nika, u koju je 13. marta uveden stečaj, najavili su da će od utorka organizovati proteste, ukoliko ishod razgovora sa ministrom poljoprivrede, Petrom Ivanovićem, o razrješenju situacije i njihovim zahtjevima, bude nepovoljan.

Radnici Mljekare Nika, njih 73 koji su u četvrtak završili na Birou rada, danas su, prema riječima njihovog predstavnika Branka Delibašića, imali sastanak sa kooperantima u firmi. Oni su održali i zbor, na kojem su ponovili zahtjeve o isplati potraživanja i povezivanju staža.

"Odlučni smo da se protestom izborimo za ono što nam duguju, a nije isključen ni štrajk glađu u prostorijama Mljekare ili, ako nam to zabrane, na parkingu ispred firme. Stečajni upravnik Mladen Marković kazao nam je da sačekamo do ponedjeljka, kada će nas primiti Ivanović i predočiti situaciju u Mljekari", kazao je Delibašić.

Prema njegovim riječima, Marković je obavijestio radnike da postoji potencijalni zakupac za Niku, ali nije precizirao kome će biti izdata i pod kojim uslovima.

"Od dobijenog novca, ukoliko bude zakupa Nike, očekujemo isplatu potraživanja radnika i kooperanta, kao i povezivanje staža. To je uslov da zakupac uđe u Mljekaru i organizuje proizvodnju", saopštio je Delibašić.

On je naveo da se radnicima, prema novim podacima, duguje 190.000 eura za neisplaćene zarade, dok potraživanja po osnovu poreza i doprinosa iznose oko 832.000 eura. Kooperantima, koji mjesecima ne isporučuju mlijeko, Nika duguje oko 250.000 eura.

Marković, koji je bio u prostorijama Mljekare dok su radnici i kooperanti ispred kapije preduzeća saopštavali odluku sa zbora, odbio je da primi novinare, poručivši po stražaru sa portirnice da "nema vremena".

Prema informacijama radnika, programirani stečaj u Mljekari uveden je 13. marta na zahtjev vlasnika Aleksandra Božovića, zbog, kako pretpostavljaju, velikih dugovanja.

Zaposleni, koji od 2013. godine nijesu primali plate, dok im staž nije povezan pet godina i četiri mjeseca, ranije su saopštili da se plaše da neće moći naplatiti potraživanja, jer prioritet ima Crnogorska komercijalna banka (CKB). Banka ima hipoteku nad imovinom Nike zbog duga, koji prema nepotrvđenim informacijama, iznosi oko 750.000 eura.

Mljekaru je trebalo da preuzme ukrajinska firma Tera fud, kojoj je Božović namjeravao da prepustiti stopostotno vlasništvo, pod uslovom preuzimanja cjelokupnog duga Nike prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima.

Preokret u pregovorima predstavnici uprave Mljekare su obrazložili traženjem ekstra garancija CKB, od koje je Božović uzimao kredite.

Bonus video: