Bojović: Vlada favorizuje privatne interese

Predloženom odredbom, prema riječima Bojovića, Vlada namjerava da ozakoni mogućnost da se ekspresno oduzima privatna imovina, bez pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji i prethodno isplaćene naknade
74 pregleda 3 komentar(a)
Građanski pokret, URA, Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Građanski pokret, URA, Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2015. 12:02h

Vlada se Predlogom dopune Zakona o eksproprijaciji legitimiše kao predlagač neustavnog rješenja i izvršna vlast na koju pada sumnja da je spremna da iza kulisa javnog interesa favorizuje nečije privatne interese, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija.

„To značilo da se odlukom vlasti brzo oduzme privatno vlasništvo, uknjiži kao državna imovina i nakon toga, kroz pravni posao, proda ili preda u posjed privatnoj kompaniji ili, još gore, nekom sumnjivom ili međunarodno prokaženom trećem licu“, naveo je u saopštenju potpredsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA), Rade Bojović.

On je dodao da je Vlada nedavno predložila dopunu Zakona, kojom se obesmišljava javni interes i pravni institut eksproprijacije. Predloženom odredbom, prema riječima Bojovića, Vlada namjerava da ozakoni mogućnost da se ekspresno oduzima privatna imovina, bez pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji i prethodno isplaćene naknade.

„Predviđenim rješenjem se pojam javnog interesa dovodi u nejasnu vezu sa ekonomskim razvojem ili smanjenjem javnog duga. Smatramo da, suprotno suštini javnog interesa u postupku eksproprijacije, Vlada namjerava da bez prethodnog obeštećenja oduzima privatnu imovinu i nakon toga je koristi na način koji izaziva sumnju i podozrenje stručne i najšire javnosti“, naveo je Bojović.

On je podsjetio da u svim savremenim pravnim sistemima eksproprijacija predstavlja zakonom uređen i prinudan prelazak svojine iz privatne u državnu. Osnov eksproprijacije je javni interes koji, kako je kazao, postoji kada se grade državni objekti poput aerodroma, bolnica, škola, vodovoda, deponija i puteva.

„Ustav Crne Gore jasno kaže da niko ne može biti lišen ili ograničen prava svojine, osim kada to zahtijeva javni interes, uz pravičnu naknadu“, saopštio je Bojović.

On je dodao da je Ustavni sud još 2002. godine, nedvosmisleno odbacio mogućnost bilo kakvih izuzetaka u postupku eksproprijacije i jasno istakao da naknada mora biti isplaćena unaprijed ili istovremeno sa prenosom prava svojine.

„Samim tim, predložena dopuna Zakona o eksproprijaciji je višestruko optužujuća po Vladu. To rješenje je neprihvatljivo za državu zasnovanu na vladavini prava, koja pritom teži da što prije postane članica EU“, poručio je Bojović.

On je kazao da Ujedinjena reformska akcija osuđuje takvu ekonomsku i pravnu politiku Vlade.

„Ukoliko Vlada ne povuče predloženi zakon, parlamentarna većina mora spriječiti izvršnu vlast da neustavno oduzima privatnu imovinu i to zbog sumnjivih razloga koji nemaju uporište u shvatanju javnog interesa“, saopštio je Bojović

Bonus video: