Kako partije nagrađuju svoje ljude: Aktivisti opozicije postali eksperti

Prema podacima u koje “Vijesti” imaju uvid, većina “eksperata” su zapravo partijski kadrovi ili pojedinci bliski opozicionim partijama, a ima i penzionisanih službenika parlamenta. Od aprila 2011. godine ih je angažovano 10
235 pregleda 20 komentar(a)
Momo Joksimović, Radoš Zečević, Foto: Arhiva Vijesti
Momo Joksimović, Radoš Zečević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.03.2015. 19:46h

Skupština je iz svog budžeta, odnosno novcem građana, u posljednje četiri godine za stalno ili povremeno angažovanje spoljnih saradnika (eksperata) koji su bili na raspolaganju parlamentarnim radnim tijelima (odbori, radne grupe, komisije) isplatila po osnovu naknada oko 141,77 hiljada eura u bruto iznosu, odnosno 108,86 hiljada u neto iznosu.

To su podaci iz spiska angažovanih lica u radnim tijelima i grupama u Skupštini Crne Gore.

Prema podacima u koje “Vijesti” imaju uvid, većina “eksperata” su zapravo partijski kadrovi ili pojedinci bliski opozicionim partijama, a ima i penzionisanih službenika parlamenta. Od aprila 2011. godine ih je angažovano 10.

To je izgleda bio jedini način da opozicija nađe angažman za neke svoje kadrove, dok vladajuće partije imaju mnogo više mogućnosti da svoje aktiviste zaposle u odborima državnih preduzeća ili raznih institucija.

Ti eksperti su angažovani iako parlamentarna radna tijela imaju na raspolaganju po nekoliko zaposlenih iz stručne službe Skupštine koja ima ukupno oko 150 radnika i koja je u posljednje četiri godine udvostručena. Plate zaposlenih u stručnoj službi Skupštine su za oko 40 odsto veće od prosječnih plata u ostatku državne administracije koji rade slične poslove.

U Komisiji za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije angažovano su dva spoljna saradnika bliska DF-u i to Radoš Zečević (odbornik Nove srpske demokratije u parlamentu glavnog grada) i Marko Popović blizak Janku Vučiniću koji predsjedava Komisijom za kontrolu privatizacije.

Radoš Zečević (lijevo)

Zečević je angažovan od 1. maja 2011. godine i zaključno sa krajem februara ove godine isplaćeno mu je u neto iznosu 30.899 eura (44.093 bruto). Na mjesečnom nivou u ovoj godini to je naknada od 767 eura u neto iznosu. To je skoro jedna i po mjesečna zarada u državi. Nije bio angažovan dva posljednja mjeseca 2012. godine.

Popović je angažovan od aprila 2013. godine i do kraja februara ove godine isplaćeno mi je 17.241 euro u neto iznosu (24.582 bruto). U ovoj godini na mjesečnom nivou to je 764 eura.

U odboru za antikorupciju od januara prošle godine angažovani su Aleksandra Marković, bliska grupaciji DF-a koju predvodi Milan Knežević, i Nikola Jovanović čiji je otac Vesko Jovanović predsjednik opštinskog odbora SNP-a u Mojkovcu.

Markovićeva je do sada dobila 10.703 eura u neto iznosu (15.273 bruto). Na mjesečnom nivou u ovoj godini to je 764 eura. Jovanoviću je za isti period isplaćena nešto manja suma od 10.666 eura u neto iznosu (15.220 eura bruto). Na mjesečnom nivou u ovoj godini to je 761,5 eura. Odborom za antikorupciju predsjedava Predrag Bulatović(DF).

U Odboru za bezbjednost angažovan je za savjetnika Slaviša Šćekić, koji nije član nijedne partije. On je u tom tijelu angažovan niz godina u okviru zajedničkog projekta Skupštine i Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF).

Šćekić je kao ekspert dobijao naknadu iz DCAF-a, do 2011. godine, a nakon toga iz skupštinskog budžeta. Od 2011. godine do kraja februara ove godine isplaćena mu je naknada od 29.611 eura u neto iznosu (32.101 bruto). Na mjesečnom nivou u ovoj godini to je 691 euro.

Za par mjeseci rada naknade bliskim saradnicima i od nekoliko hiljada eura

Anketni odbor za prikupljanje podataka u vezi afere "Snimak", u kojoj se aktivisti DPS-a optužuju za kupovinu glasova, angažovao je od 11. juna do 31. jula 2013. godine Đura Mihaljevića i Veselina Radulovića.

Mihaljević blizak DF-u dobio je naknadu od 1.406 eura u neto iznosu.

Veselin Radulović

Radulović, advokat koji zastupa i Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora, dobio je za isti period naknadu u neto iznosu od 1.393 eura.

Advokat Nikola Medojević, blizak Novoj srpskoj demokratiji, od 26. aprila do 31. oktobra 2012. godine bio je angažovan u Anketnom odbru za ispitivanje činjenica o korupciji u aferi Telekom. Isplaćeno mi je 2.482 eura neto. Tim odborom je predsjedavao lider Nove Andrija Mandić.

Za period od prvog avgusta do 31. decembra 2013. godine šef kabineta predsjednika SNP-a Radmila Đurišić za anganžman u Radnoj grupi za izgrađivanje povjerenja u izborni proces dobila je naknadu od 4.024 eura neto.

Joksimović u penziji radio kao saradnik

Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje angažovao je kao spoljnjeg saradnika Moma Joksimovića koji je nedavno penzionisan, a u tom tijelu je radio kao sekretar odbora.

Joksimović saradnik u odboru u kojem je donedavno radio

Prema podacima, primio je u februaru ove godine mjesečnu neto naknadu od 442,15 eura. Jedan je od funkcionera Partije udruženih penzionera (PUPI) koja je dio DF.

Joksimović je bio i predsjednik Sindikata Skupštine.

Bonus video: