RADNICI NA BIROU RADA

Stečaj u nikšićkoj Mljekari Nika

21 komentar(a)
Nika, Foto: Svetlana Mandić
Nika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.03.2015. 20:24h

U nikšićku Mljekaru Nika, čiji je vlasnik Aleksandar Božović, uveden je stečaj, a svih 73 radnika, kojima se za plate ukupno duguje 160.000 eura, od danas su na Birou rada.

Predstavnik radnika Branko Delibašić kazao je da je programirani stečaj uveden 13. marta na zahtjev Božovića, kako pretpostavljaju, zbog velikih dugovanja.

"Božović nas je tek u utorak na zboru obavijestio da je uveden stečaj, iako je zahtjev za pokretanje tog postupka podnesen 25. februara. Stečajni upravnik Mladen Marković saopštio nam je da su svi zaposleni, shodno zakonu, sada na Birou rada", rekao je Delibašić ispred kapije Nike nakon sastanka sa stečajnim upravnikom.

Prema njegovim riječima, saopšteno im je da za tri mjeseca nemaju nikakvih prava na naplatu svojih potraživanja dok se ne okonča stečajni postupak.

Radnici su, nakon višemjesečnih čekanja i obećanja da gazdovanje Nikom preuzima ukrajinska firma Terra food, kako je kazao Delibašić, zatečeni situacijom u koju su dovedeni.

"Upravnik nas je obavijestio da će nam najkasnije u ponedjeljak ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović na sastanku u Podgorici predstaviti situaciju u kojoj smo se našli. Božović je kazao da postoji mogućnost da zaposleni budu isplaćeni najkasnije za 15 dana da bi počela proizvodnja u Mljekari", naveo je Delibašić.

On je precizirao da radnici od 2013. godine nijesu primali plate, dok im staž nije povezan pet godina i četiri mjeseca. Dugovanja Nike po osnovu poreza i doprinosa, kako je kazao, iznose više od 700.000 eura.

"Posljednje naše primanje bile su potvrde vrijednosti 43 eura na ime nekih kompenzacija koje smo, na insistiranje Sindikata, dobili u decembru prošle godine. Dovedeni smo u situaciju da ne znamo šta dalje, a mjesecima nam je obećavano prvo da će ući Terra food, pa da će biti nastavljena proizvodnja", rekao je Delibašić.

On strahuje da zaposleni neće moći naplatiti potraživanja, jer prioritet ima Crnogorska komercijalna banka koja ima hipoteku nad imovinom Nike zbog duga, prema nepotvrđenim informacijama, oko 750.000 eura.

Mljekaru je trebalo da preuzme ukrajinska firma Terra food, kojoj je Božović namjeravao da prepustiti cjelokupno vlasništvo, pod uslovom, kako je ranije najavio, da preuzmu dug Nike prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima.

Razlog preokreta u pregovorima uprava Mljekare obrazlagala je traženjem ekstra garancija Crnogorske komercijalne banke od koje je Božović uzimao kredite.