Sporan drugi blok, A2A ostaje uz podjelu uprave

Ukoliko ugovor ne produže, menadžerski tim u EPCG mogao bi biti podijeljen u skladu sa procentom vlasništva u kompaniji
2 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.03.2015. 06:40h

A2A ostaje u Elektroprivredi i nakon 1. aprila, a juče je u Milanu postignut dogovor da se do kraja marta nastave pregovori u cilju pronalažnja modela dalje saradnje, saznaju “Vijesti”.

“Nezavisno od ishoda pregovora koji imaju za cilj nastavak saradnje, ukoliko bude postignut dogovor o izgradnji bloka 2 TE Pljevlja, država i A2A će kao najveći pojedinačni akcionari u Elektroprivredi zajednički upravljati EPCG-om i nakon 1. aprila, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima”, saopšteno je sinoć iz kabineta potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića.

To znači da i dalje Vlada insistira da EPCG gradi drugi blok TE, a da se A2A ne slaže sa tim. Sada prema ugovoru A2A imenuje menadžerski tim, a ukoliko ugovor ne produže primijeniće se zakon što znači da bi menadžment mogao biti podijeljen u skladu sa procentom vlasništva.

U sjedištu A2A u Milanu, održan je sastanak delegacije koju predvode Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić sa rukovodstvom A2A, na čelu sa predsjednikom kompanije Đovanijem Valotijem i izvršnim direktorom Lukom Kameranom.

“Na sastanku je razmotren i status aktivnosti na pronalaženju trećeg partnera koji bi, zajedno sa EPCG, učestvovao u realizaciji drugog bloka. Razmijenjene su informacije u vezi sa interesovanjem kompanija iz Turske, Kine i Slovačke za učešće u projektu i neophodnim preduslovima za to”, navedeno je u saopštenju.

Ovo je u posljednjih nekoliko mjeseci treći susret na najvišem nivou.

A2A, koja ima 41,7 odsto akcija EPCG, ne želi da učestvuje u finansiranju gradnje drugog bloka TE jer procjenjuju da nije vrijeme za tu investiciju koja bi mogla iznositi i do 350 miliona eura.

Iz Vlade, koja ima 57 odsto akcija, još od kraja 2014. saopštavaju da partner nije ispunio sva očekivanja predviđena ugovorom. Izostale su adekvatne investicije u energetsku mrežu, nije poboljšano snabdijevanje potrošača, kao ni uslov o profitu, stepen naplate duga, niti smanjeni gubici u mreži, koje u krajnjem plaćaju potrošači.

Bonus video: