O EPCG i termoelektrani u ponedjeljak u Milanu

Vladi je glavni problem što A2A, koji ima 41,7 odsto većinski državne EPCG, ne želi da učestvuje u finansiranju gradnje drugog termobloka u Pljevljima
0 komentar(a)
sastanak A2A, Vlada, Foto: Gov.me
sastanak A2A, Vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.03.2015. 19:47h

Predstavnici pregovaračkih timova Vlade i italijanske kompanije A2A sastaće se u ponedjeljak u Milanu da utvrde da li je moguće nastaviti saradnju o upravljanju Elektroprivredom Crne Gore, potvrđeno je “Vijestima” u izvršnoj vlasti.

“Da vidimo koje su šanse da ugovor o menadžmentu, koji ističe krajem marta, bude prolongiran na pet godina. Da vidimo i koji su njihovi predlozi o projektu gradnje drugog termobloka”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika, uoči sastanka sa rukovodstvom italijankog partnera A2A.

Vladi je glavni problem što A2A, koji ima 41,7 odsto većinski državne EPCG, ne želi da učestvuje u finansiranju gradnje drugog termobloka u Pljevljima. Italijani procjenjuju da sada nije vrijeme za ulaganje od 277 do 356 miliona eura, koliko je ponuđeno za taj projekat. Ponudili su da izaberu drugog investitora za taj posao, o čemu će se sjutra posebno razgovarati.

Iz Vlade je krajem prošle godine potvrđeno da nijesu ispunili očekivana predviđanja iz ugovora.

Iz A2A su poslali izvještaj crnogorskom pregovaračkom timu u kojem ocjenjuju da su ispunili obaveze iz petogodišnjeg ugovora o menadžmentu za EPCG, kada se uzmu u obzir finansijski problemi zbog neplaćenih računa KAP-a. Italijani se ne mogu pohvaliti investicijama u energetsku mrežu, nije poboljšano snabdijevanje potrošača. Nije ispunjen ni uslov o profitu, stepen naplate duga, smanjenje gubitaka u mreži, koji koštaju potrošače.

A2A insistira na stabilnim uslovima poslovanja u smislu zakonskih pripisa i regulative za cijene struje, jer je cilj da ostvare profit i da nadoknade oko 430 miliona eura, sa koliko su kupili manjisnki paket akcija EPCG.

Predsjednik italijanske kompanije A2A Đovani Valoti, izjavio je nedavno da su u toku "veoma komplikovani" pregovori sa crnogorskom Vladom o ostanku u EPCG.

Valoti je nagovijestio da bi moglo doći do daljeg odlaganja konačnog sporazuma koji je predviđen do kraja marta. On je istakao da je A2A postavila jasne uslove, koje crnogorska Vlada nije odbila, ali koji su zahtjevni.

Do kraja marta, prema ugovoru o menadžmentu, moraju da budu završeni pregovori o eventulanom daljem partnerstvu za EPCG.

Vicepremijer Vujica Lazović rekao je da ukoliko se do 31. marta ne postigne dogovor sa A2A, ugovor o menadžmentu više neće važiti. „U tom slučaju će izvršni menadžment u skladu sa Zakonom o privrednim društvima pripasti crnogorskoj Vladi, odnosno državi“, objasnio je Lazović.

Bonus video: