Traže šest plata ili će pokrenuti stečaj u "Radi"

Radnik Čedomir Popović je kazao da su nakon izlaska iz stečaja, u avgustu prošle godine, očekivali uzlaznu putanju i nastavak proizvodnje, a dobili su nastavak agonije
63 pregleda 2 komentar(a)
Bjelopoljski radnici, Foto: Jadranka Ćetković
Bjelopoljski radnici, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.03.2015. 10:42h

Oko 50 radnika Bjelasica rade protestovalo je juče ispred kruga fabrike zbog odluke većinskog vlasnika Eurofonda da ih uputi na prinudne odmore. Radnici traže hitno nastavljanje proizvodnje, isplatu 6 zarada, doprinose za 6 godina i prevoz od maja 2014. godine. Ukoliko im bord direktora ne ispuni zahtjeve, najavili su da će pokrenuti zahtjev za stečaj.

Radnik Čedomir Popović je kazao da su nakon izlaska iz stečaja, u avgustu prošle godine, očekivali uzlaznu putanju i nastavak proizvodnje, a dobili su nastavak agonije.

“Umjesto zaostalih plata, poslije 31 godinu staža mi ne možemo da uđemo u krug fabrike, zbog čega se osjećamo jako bijedno. Umjesto obećanih plata dobili smo fotokopiju dokumenta, koja je okačena na oglasnu tablu da se od 9. marta šaljemo na prinudni odmor sa 75 odsto zarade”, kazao je Popović.

Predstavnik sindikata Miraš Joksimović je pitao kako je fabrika mogla da izađe iz stečaja kada ima najveća dugovanja prema radnicima. Oni potražuju i razliku za uplaćivanje najnižih doprinose, dok su im isplaćivali pune plate. Joksimović kaže da su za stanje u fabrici najmanje krivi radnici i da ne prihvataju prinudne odmore zbog čega će štrajkovati svakog dana.

“Imamo pravo na hipoteku drugog reda, jer su upravo prema nama najveća potraživanja, pa ćemo se naplaćivati iz prodaja. I ovako već razmišljaju da prodaju zemljište iza zgrade firme.

Prodali su pekaru od čega mi radnici nijesmo dobili ništa, a posljednjih nekoliko godina toliko je bilo obećanja i mi smo čekali strpljivo da se to ljudski odradi, ali ništa od svega“, kazao je Joksimović i dodao da menadžerski tim ne zna šta radi.

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Bogdan Krgović podržao je radnike, navodeći da je neshvatljivo da se na ovakav način otpuštaju radnici iz jedine fabrike mineralne vode u Crnoj Gori.

Bonus video: