Pejovića čekaju za 14 miliona

Uniprom 10 miliona, uz data 4 miliona, treba da uplati odmah, a ostatak za 6 mjeseci. Ovo je treće odlaganje cijele uplate za KAP
56 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2015. 06:27h

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović treba narednih dana da uplati 10.020.000 eura za imovinu Kombinata aluminijuma u stečaju, a preostali iznos od 13.880.000 eura u roku od šest mjeseci, odlučio je juče Odbor povjerilaca KAP-a.

Za ovakvu odluku glasali su predstavnici države i Elektroprivrede, dok će se predstavnik CEAC-a naknadno izjasniti.

Za osam mjeseci ovo je treće odlaganje uplate punog iznosa kupoporodajne cijene od 28 miliona. Vlasnik Uniproma Veselin Pejović prvu ratu u iznosu od četiri miliona uplatio je u septembru, a država mu ovim odlaganjem opet daje povlasticu iako od 19. jula prošle godine gazduje KAP-om i prodaje metal za svoj račun.

“Sa dva glasa za, i glasom CEAC-a koji je zadržao pravo da se u narednih pet dana izjasni, bord povjerilaca dao je saglasnost stečajnom upravniku za zaključenje novog aneksa za produženje roka uplate kupoprodajne cijene za šest mjeseci, uz obavezu da pored uplaćene kapare od četiri miliona, uplati još 10 miliona eura”, saopštio je sinoć stečajni upravnik Veselin Perišić.

On je saopštio da okolnosti zbog kojih su ranije odobrili odlaganje uplate - sudski sporovi još postoje, ali i da se pojavio novi problem.

“Preduzeće Kontejnerski terminali i generalni tereti iz Bara ograđivanjem koncesionog prostora u luci pregradio je prilazni put silosima KAP-a, čime jeonemogućen njihovo korišćenje”, dodao je Perišić uz napomenu da je preduzeo sve aktivnosti da se ovaj problem riješi dogovorom.

Sinoćnjem sastanku prosustvovao je i Pejović što nije uobičajno. Tome se protivio predstavnik CEAC-a, ali su ga i u tome preglasali predstavnici države i EPCG.

Pejović tvrdi da ima 10 miliona, ostalo kada mu upišu imovinu

Veselin Pejović pokazao je juče tokom izjave na RTCG-u potvrdu o 10.020.000 eura koje posjeduje u Hipotekarnoj banci i koje je, kako je rekao, spreman da uplati odmah sjutra.

“Želim da se imovina KAP-a upiše na Uniprom, a da kada stečajni sudija i stečajni upravnik završe dokumentaciju istog momenta uplatim preostalih 13.880.000 eura”, naveo je Pejović.

On se zapitao da li je normalno da CEAC, kao jedan od tri najveća povjerioca, pokreće tužbe protiv Uniproma, a očekuje od te kompanije da uplati 28 miliona eura.

“Želim da se na Uniprom prepiše imovina da imam obezbjeđenje za sredstva koja sam dao”, dodao je Pejović.

Uz kupoprodajnu cijenu koju još nije isplatio Uniprom se ponudom obavezao i na investicije u iznosu od 76 miliona.

Bonus video: