Vlada ukida poreske privilegije za jahtaše, hotelijere i graditelje autoputa

Utvrđeno je i da sa pravnom tekovinom nijesu usklađeni zakon o akcizama čije izmjene moraju biti usvojene do kraja 2019. godine, kako bi se, između ostalog, uvele akcize na električnu energiju
73 pregleda 6 komentar(a)
sjednica Vlade, Foto: Gov.me
sjednica Vlade, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.09.2018. 15:18h

Niža stopa poreza na dodatu vrijednost na usluge u marinama, kao i poreska izuzeća koja sada važe za izgradnju autoputa, investicije u luksuzne hotele, fabrike prehrambrenih proizvoda i za proizvodnju električne energije, uskoro više neće važiti jer nijesu u skladu sa pravnom tekovinom Evropske unije, a Ministarstvo finansija do kraja godine mora da uradi izmjene zakona o PDV-u.

To je zaključeno juče na sjednici Vlade nakon rasprave o informaciji o ispunjavanju mjerila za privremeno zatvaranje pregovora o pogavlja 16 - porezi.

"Što se tiče poreskih izuzeća koji su propisani Zakonom, neophodno je sagledati potrebu za ukidanje izuzeća za izgradnju autoputa, investicije u hotelske objekte, kapacitete za prehrambenu industriju i proizvodnju električne energije. Niža stopa na usluge u marinama, takođe, nije u skladu sa pravnom tekovinom EU, kao i promet ljekova koji se propisuju i izdaju na teret Fonda zdravstva i oporezuju nultom stopom”, navodi se u ovoj informaciji.

Utvrđeno je i da sa pravnom tekovinom nijesu usklađeni zakon o akcizama čije izmjene moraju biti usvojene do kraja 2019. godine, kako bi se, između ostalog, uvele akcize na električnu energiju.

Konstatovano je i da je u suprotnosti sa pravnom tekovinom EU i zakon o porezu na dobit pravnih lica je ima pravne praznine koje omogućavaju izbjegavanja plaćanja poreza, pa je zatražena i njegova izmjena do kraja ove godine. U ovom roku moraće da se donese pravilnik o načinu utvrđivanja transfernih cijena između povezanih lica, jer je postojeći omogućavao iznošenje neoporezive dobiti.

Problematičan je i sadašnji zakon o poreskoj administraciji jer ne predviđa razmjenu informacija o ostvarenim prihodima sa zemljama članicama EU, “ne samo na zahtjev, kao što je sadašnje rješenje, već i spontana i automatska razmjena informacija”. I ovaj zakon mora da bude izmijenjen do kraja godine.

Bonus video: