Imovina bez tereta ili ne da 24 miliona

Na pitanje da li je Pejović ovim dopisom tražio treći rok za plaćanje 24 od 28 miliona eura za imovinu KAP-a, Perišić je odgovorio da nije. To formalno nije ni potrebno, jer je sudu ispostavio zahtjev da hoće imovinu bez opterećenja
60 pregleda 17 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.03.2015. 06:49h

Nikšićki Uniprom Veselina Pejovića dostavio je zahtjev Privrednom sudu da se poštuju ugovorene obaveze stečajne uprave sa tom kompanijom o kupoprodaji imovine KAP-a u stečaju, koju hoće bez ikakvih tereta.

To je “Vijestima” juče potvrdio stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, koji je najavio da će se o tom dopisu Odbor povjerilaca Kombinata aluminijuma izjasniti na sjednici koja će biti održana tokom naredne sedmice. U odboru su predstavnici države, bivših ruskih vlasnika i Elektroprivrede.

Na pitanje da li je Pejović ovim dopisom tražio treći rok za plaćanje 24 od 28 miliona eura za imovinu KAP-a, Perišić je odgovorio da nije. To formalno nije ni potrebno, jer je sudu ispostavio zahtjev da hoće imovinu bez opterećenja.

Pejović je nedavno saopštio da neće platiti preostali iznos dok bivši ruski vlasnik CEAC ne odustane od brojnih tužbi, odnosno dok imovina bude bez tereta. Iz CEAC-a su uzvratili da od tužbi protiv KAP-a i države neće odustati jer smatraju da su stečajem i prodajom imovine oštećeni.

Unipromu krajem naredne sedmice ističe rok za plaćanje preostalih 24 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a. Preuzeo je imovinu u julu prošle godine, gdje proizvodi za svoj račun, a u septembru je uplatio svega četiri miliona.

Rusi procjenjuju da je Unipom proteklih sedam mjeseci mogao zaraditi oko 20 miliona dolara, te da bi mogo sa profitom napustiti KAP ne plaćajući pri tome preostale obaveze. Poslovanje KAP-a je enigma, jer se podaci o tome ne saopštavaju zvanično, niti objavljuju

Pojedini domaći analitičari bili su umjereni u procjenama navodeći da Uniprom tokom proteklih nešto više od pola godine nije mogao zaraditi više od oko četiri miliona eura, koliko je uplatio za socijalni program radnika krajem septembra.

Ukrajinska firma PJSC Ukrgrafit počela je nedavno remont ćelija serije "B" u Elektrolizi Kombinata aluminijuma i taj posao bi, prema planovima Uniproma, trebalo da bude završen do kraja ljeta za svih 264 ćelije u ovoj seriji Elektrolize. Ulaganje vrijedi 10 miliona.

EU: Junker nije pričao o KAP-u

Iz Delegacije Evropske unije u Podgorici negirano je da je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker dao intervju za španski nedjeljnik „El Nuevo Lunes".

“Nije davao nikakve izjave o Kombinatu aluminijuma Podgorica, niti je davao bilo kakve izjave u vezi sa Crnom Gorom u skorije vrijeme“, tvrde u Delegaciji EU. Iz En plusa i CEAC-a je prekjuče proslijeđen medijima email sa tekstom u kojem je navodno izjava Junkera, a Dan je prenio navode teksta. Đukanović je rekao da je spekulacija pojedinih neodgovorinih medija u CG da je Junker kazao da državi prijeti bankrot ako se ne dogovori sa ruskim CEAC-om u vezi KAP-a

Đukanović hvali Pejovića koji ne plaća imovinu Kombinata

Premijer Milo Đukanović kazao je da je zadovoljan kako novi vlasnik KAP-a upravlja kompanijom. Pejović nije platio 24 od 28 miliona za KAP, a prema ugovorenoj kupovini imovine KAP-a nema pravo na subvencije. “Dobili smo kupca koji za sada odgovorno realizuje preuzete obaveze. Nemamo nijedan zahtjev KAP-a za bilo kakvom subvencijom, realizuju se obaveze u pogledu prava zaposlenih i obima proizvodnje.

Čini mi se da za sada nema nikakvog motiva da se revidira proces koji se pozitivno razvija”, izjavio Đukanović juče u odgovoru na pitanje da li je bolje da Vlada počne pregovore sa bivšim ruskim partnerom u vezi sa KAP-om ili da čeka ishod sudskog spora.

Bonus video: