Banke zaradile 23 miliona u 2014.

Najveći profit u prošloj godini ostvarila je Erste banke od 5,9 miliona, zatim slijede Sosijete Ženeral Montenegro 5,7 miliona, NLB Montenegro 5,4 miliona, Crnogorska komercijalna banka tri miliona, Hipotekarna 2,4 miliona i budvanska Komercijalna banka 1,1 milion
7 komentar(a)
Erste banka, Foto: Luka Zeković
Erste banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.03.2015. 20:28h

Banke su u Crnoj Gori, prema posljednjim izvještajima dostavljenim Centralnoj banci (CBCG), na kraju prošle godine imale pozitivan finansijski rezultat na nivou sistema od ukupno 23,45 miliona eura. To je za 18,45 miliona više nego u uporednom godišnjem periodu.

Podacima je prvi put obuhvaćena i Lovćen banka, koja je prošlog avgusta počela da radi. Ona je završila godinu sa gubitkom od 577 hilljada, dok je gubitak Hipo Alpe Adria banke 250 hiljada eura.

Najveći profit u prošloj godini ostvarila je Erste banke od 5,9 miliona, zatim slijede Sosijete Ženeral Montenegro 5,7 miliona, NLB Montenegro 5,4 miliona, Crnogorska komercijalna banka tri miliona, Hipotekarna 2,4 miliona i budvanska Komercijalna banka 1,1 milion.

Profit Prve banke iznosio je 520 hiljada, Atlas banke 207 hiljada, Univerzal kapital banke 36 hiljada i Invest banke Montenegro 21 hiljadu.

Ukupni kapital banaka je na kraju decembra 2014. godine iznosio 443,6 miliona eura i bilježi rast na godišnjem nivou od 11,5 odsto.

Banke su na kraju decembra prošle godine kod Centralne banke po osnovu obavezne rezerve (koju izdvajaju za odobrene kredite) imale 214,9 miliona eura, što je za 18 miliona više nego u uporednom godišnjem periodu.

U decembru je deset banaka iskoristilo mogućnost izdvajanja dijela obavezne rezerve u obliku državnih zapisa, pri čemu su ukupno izdvojena sredstva u obliku državnih zapisa iznosila 44,3 miliona eura

Centralna banka je ocijenila da je bankarski sistem stabilan i da je prisutna rastuća likvidnost i solventnost.

Pad odobrenih kredita, izjednačili se sa depozitima

Prema podacima CBCG, bankarski sektor je na kraju prošle godine imao 2,36 milijardi odobrenih kredita što je pad od 1,9 odsto na godišnjem nivou, dok su za isti period depoziti bili 2,30 milijardi sa rastom od 10 odsto u odnosu na decembar 2013. godine.

Sa sastanka bankara i Vlade koji je održan krajem januara, poručeno je da će rast ekonomije u ovoj godini biti podržan sa oko 100 miliona eura novih kredita komercijalnih banaka.

“Rast kredita od četiri odsto biće rezultat niže efektivne kamatne stope, čiji je trend pada započet krajem prošle godine”, saopšteno je tada iz Vlade.

Bonus video: