Šire se i otvaraju fabriku hemije

„Mi smo uradili sva ispitivanja u proteklih godinu i po, i postali jedan veoma važan mali partner namjenske industrije u okruženju. Nema nijedne fabrike u Srbiji, Bosni i Makedoniji gdje mi ne prodajemo određene hemijske supstance koje su njima neophodne kao repromaterijal“
1163 pregleda 12 komentar(a)
Slavko Vujisić
Slavko Vujisić
Ažurirano: 03.03.2015. 18:41h

Beranski Poliex uskoro će otvoriti pogon za proizvodnju namjenske hemije , a unaprijediće programe civilnog i vojnog eksploziva, kazao je “Vijestima” izvršni direktor kompanije Slavko Vujisić, koji je prije dvije sedmice u konzorcijumu sa Iskrom Barič, kupio od države akcije i postao većinski vlasnik Poliexa.

„Mi smo uradili sva ispitivanja u proteklih godinu i po, i postali jedan veoma važan mali partner namjenske industrije u okruženju. Nema nijedne fabrike u Srbiji, Bosni i Makedoniji gdje mi ne prodajemo određene hemijske supstance koje su njima neophodne kao repromaterijal“, rekao je Vujisić.

Prema njegovim riječima, ekipa stručnjaka koja radi na tom programu je respektibilna i za svjetske standarde.

„Taj program se zaokružuje i jedna od prvih stvari koju ću da uradim jeste puštanje nove fabrike hemije . Naravno, čekao sam da završimo i taj dio oko kupovine ostatka akcija, tako da bi kroz taj program ispunio i obavezu da zaposlim deset novih ljudi“, kazao je Vujisić.

On je objasnio da je hemija osnov svih proizvodnji raketnih goriva, različitih reagensa, od protivgradne odbrane i slično.

“Veoma mali broj ljudi poznaje taj nivo proizvodnje da bi se mogao upustiti u taj posao. Pored Njemaca, mi sada jedini u Evropi radimo određene hemikalije. One su potpuno bezbjedne, nema toksike, nema otpadnih voda, nema ništa što bi moglo da nas ugrozi, ali su veoma respektibilne sa aspekta potreba”, kazao je Vujisić.

Rijetka fabrika u Beranama koja redovno isplaćuje zarade: Poliex

Prednost Poliexa, kako je rekao, u tome je što je blizu fabrikama u Srbiji, BiH i Makedoniji.

„Mi smo njima riješili nešto što im je bilo ozbiljan problem, da mogu kada im treba kupiti onoliko koliko im treba za svoju proizvodnju. Zbog transportnih troškova, mi smo im postali apsolutno konkurentni na svjetskom tržištu. Tu su neslućene mogućnosti i mi ćemo ih jednu po jednu razvijati”, dodao je Vujisić.

On tvrdi da fabrika hemije već ima načelan dogovor sa potencijalnim kupcima da prodaje sve što proizvede.

Prema njegovim riječima, Polieks će, tako, u svom krugu imati različite proizvodne djelatnosti „koje će biti koncipirane kao mali profitabilni centar“.

„Svaki taj segment za sebe je profitabilan. Nastavićemo da radimo još jedan vid delaboracije. Tu smo uključeni u program NSPA (NATO support agency), koji bi trebalo da krene krajem ljeta. Sa UNDP sve što smo uradili za ovih četiri-pet godina, urađeno je na obostrano zadovoljstvo i nikada nijesmo imali nijednu primjedbu. Procedure koje smo mi razvili oni sada koriste za neke druge države kao primjer kako to treba uraditi”, kazao je Vujisić.

On je dodao da Polieks ima „vrlo ozbiljne kontakte sa kompanijama iz inostranstva“, kao i da postoje velike šanse da u kompaniju dovedu poznate firme iz inostranstva za nove proizvodne programe.

„Što se tiče starih programa proizvodnje, osvojili smo još neke djelove tržišta na Balkanu i u najkraćem roku ćemo uvesti nove mašine, povećati kapacitet i dobiti nove dijametre ekpsloziva. I za to već unaprijed imamo dogovoreno tržište. Sve ovo nam omogućava stabilno poslovanje fabrike u budućem periodu, bez ikakvih oscilacija i kriza”, smatra Vujisić.

Poliex je otvoren početkom osamdesetih godina u sklopu vojne fabrike u Vitezu, i za potrebe tadašnje JNA proizvodio je plastične eksplozive, detonatore i bombe. Nakon raspada SFRJ, kompanija je nastavila da radi, ali se na vrijeme preorijentisala na civilne programe, proizvodeći privredne eksplozive i električne detonatore. Sada ponovo proizvodi i vojni eksploziv.

Do prije pet-šest godina godine poslovala je sa teškoćama, kada je upravljanje preuzeo Vujisić koji je imao 30 odsto akcija. Uspio je fabriku da vrati na put pozitivnog poslovanja, tako da je danas praktično jedina firma u Beranama gdje se odvija proizvodnja i redovno izmiruju zarade.

„Sa Iskrom Barič mi smo imali saradnju od ranije. To je jedan dobar partnerski odnos i konzorcijum koji smo napravili je normalan slijed svega toga”, objašnjava Vujisić.

Poliex ima 42 radnika zaposlena za stalno, a u zavisnosti od potreba posla sa povremeno zaposlenim bude ih i do 60. Još deset radnika za stalno će biti zaposleno kada krenu novi programi. „Ako krenu ovi projekti o kojima smo govorili, otvoriće se prostor za mnogo više radnih mjesta. To ćemo znati krajem marta. Sada kada imamo većinsko vlasništvo, stvari su mnogo jasnije i povoljnije za saradnju sa partnerima, koju smo ranije dogovarali“, kaže Vujisić.

Proizvode bio gorivo za eksploziv i za svoja vozila

U Poliexu je, kako tvrdi, sve spremno i za početak veće proizvodnje biodizel goriva za proizvodnju eksploziva ali i kao gorivo za svoja vozila.

„Bio dizel se koristi u jednom od eksploziva kao osnovna supstanca sa amonijum nitratom, kao i za naše potrebe unutar fabrike. Biodizel gorivo se proizvodi od otpadnog ulja iz restorana, i već je u upotrebi u našem voznom parku”, naveo je Vujisić.

Kamp za specijalce, ali i zoo vrt

„Polieks ima veoma dobru saradnju sa specijalnim jedinicama Vojske i MUP-a. Imamo sve uslove da na našem kompleksu napravimo trening kamp za specijalne jedinice. Imamo fabrički krug od sedamdeset hektara zemlje, sa poligonima za specijalni rad sa eskplozivima i strelištem”, naveo je Vujisić.

Poliex ima i sopstveni naučno istraživački centar čiji je rukovodilacdr Živko Andrić prošle godine dobio nagradu za inovativnost Ministarstva nauke.

U krugu Polieksa postoji i mali zoološki vrt, a primiće i srnu iz Herceg Novog, koju su psi povrijedili, i kojoj će obezbijediti protezu za nogu.

“Razvijamo aspekt ekologije i društveno odgovornog poslovanja”, kazao je Vujisić.

Očekuju poslove sa Kinezima oko gradnje autoputa

Vujisić je kazao da im izgradnja autoputa otvara nove mogućnosti, jer su ih više puta kontaktirali kineski izvođači kako bi ispitali mogućnosti saradnje.

“Ono što je tu važno je da mi imamo određene eksplozive koji oni koriste i da sami možemo organizovati kompletnu proizvodnju za njihove potrebe. Postoje i određeni eksplozivi gdje bi morali da uradimo dodatne investicije da bi mogli i taj program da stavimo na raspolaganje, a prije svega mislim na emulzione eksplozive. Mi smo spremni za tu investiciju, ali čekamo eventualni konačan dogovor da bi uradili investiciju na bazi realnih očekivanja. Znači spremni smo da investiramo pola miliona, miliona eura, ako smo sigurni da ćemo raditi taj posao”, kazao je Vujisić.

On je naveo da je realno očekivati da kineski investitor za gradnju autoputa kupi domaći ekspoloziv iz bezbjednosnih razloga, transporta, načina skladištenja i procedura za dobijanje dozvola.

Bonus video: