Osobe sa invaliditetom: Uključite nas u izmjenu Zakona

Pozdravljaju namjeru vlasti da se Zakon uskladi sa propisima EU
0 komentar(a)
protest, osobe sa invaliditetom, Foto: Arhiva "Vijesti"
protest, osobe sa invaliditetom, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.03.2015. 14:45h

Neprihvatljivo je da u procesu izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom učestvuje samo jedan predstavnik NVO, ocijenjeno je iz 42 organizacije osoba sa invaliditetom.

Oni su zatražili od ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića da izmijeni Javni poziv za predlaganje kandidata za člana Radne grupe i uključi više kandidata iz NVO sektora.

Ocjenu Ministarstva da njihova namjera da ne predlože predstavnika “predstavlja kočnicu daljeg unapređenja ovog procesa”, doživljavaju “krajnje nekorektnim stavom, posebno imajući u vidu da se radi o principijelnosti”.

“I o činjenici da je ovakvim činom Ministarstva obesmišljeno i postojanje Savjeta za brigu o licima s invaliditetom, na čije smo obrazovanje na nivou Ministarstva rada i socijalnog staranja i pristali nakon obećanja da će takav Savjet suštinski doprinijeti napretku i pozitivnim rješenjima za osobe s invaliditetom, dok se u praksi dešava da članovi(ice) Savjeta ispred NVO nijesu ni upoznati sa planovima i politikama Ministarstva koje se tiču osoba s invaliditetom, čime ovo tijelo gubi svoju inicijatorsku i konsultativnu ulogu”, piše u zajedničkom saopštenju.

Organizacije osoba sa invalidtetom “pohvaljuju pokretanje procesa izmjena i dopuna Zakona” i njegovo “usklađivanje” sa zakonodavstvom EU.

Ministarstvo rada je javni poziv prvi put raspisalo 11. februara.

Bonus video: